Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade en verzekering

Wat is de bonus-malus ladder precies?

Fixico, 15 Augustus 2017

Alle verzekeraars maken gebruik van het zogeheten “bonus-malus ladder of systeem”. Bij dit systeem is de verzekeringspremie die de verzekering aan zijn klanten doorberekend afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Hoe vaker je schade claimt bij de verzekeraar, hoe lager je komt te staan op de bonus-malus ladder. Dit met het directe gevolg dat je no-claim korting minder wordt en dus maandelijks méér premie moet betalen.

Let op: bij het claimen van schade wordt er niet gekeken naar de grootte van de schade. Hoe groot de schade ook is, bij het uitkeren van de kosten door de verzekeraar zak je op de bonus-malus ladder. Doordat je maar één trede per jaar klimt op de ladder, kan het claimen van de schadekosten jarenlang doorslepen in je gemiste korting. Gemiddeld zak je bij het claimen van autoschade 4-5 jaar op de bonus-malus ladder. Het kan dus 4-5 jaar duren voordat je weer op hetzelfde niveau bent, qua korting ten opzichte van het niveau voor het claimen. Daarom is het bij veel (vaak kleinere) schades vaak verstandiger om de kosten zelf te vergoeden. Benieuwd wanneer het wel of niet voordelig is om schade te claimen? Lees ons artikel autoschade claimen.

Beloning voor schadevrij rijden

Elk jaar dat je geen schade rijdt, stijg je één trede op de bonus- malusladder. Een hogere trede betekent automatisch ook dat je meer no-claim korting ontvangt. Dit zorgt ervoor dat de premie omlaag gaat en je dus minder hoeft te betalen voor je autoverzekering. Deze korting kan worden gezien als een beloning voor schadevrij rijden. De schadevrije jaren worden opgespaard: hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claim korting op de verzekeringspremie.

Indien de schade aan je auto wordt veroorzaakt door een andere weggebruiker, kunnen de kosten op de verzekering van de tegenpartij worden verhaald. Hierdoor voorkom je dat je terugvalt op de bonus-malus ladder.

In het geval van schade door eigen schuld is het raadzaam om altijd eerst uit te zoeken wat voor gevolgen het claimen van een schade voor jouw positie op de bonus-malus ladder heeft, en wat voor kosten dit uiteindelijk met zich meebrengt.

Elke verzekeraar hanteert zijn eigen bonus-malussysteem. Het kan dus zijn dat je bij de ene verzekeraar sneller/verder zakt op de bonus-malusladder, dan bij een andere verzekeraar. Ook de kortingspercentages kunnen verschillen per verzekeringsmaatschappij en per trede. Met het bonus-malussysteem wordt de opbouw van de schadevrije jaren bepaalt. Die ‘zuivere’ schadevrije jaren zijn nodig bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. De hoogte van de nieuwe premie wordt gebaseerd op deze schadevrije jaren.

Offertes autoschade

Wil jij jouw autoschade uit eigen zak betalen om te voorkomen dat je zakt op de bonus-malusladder, en ben je benieuwd wat dit gaat kosten? Bij Fixico kun je direct online offertes opvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto, voor de beste prijs! Betaal nooit meer teveel voor schadeherstel! Meld je schade en vergelijk ‘t zelf!


Populaire artikelen