Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade en verzekering

Wat doet een schade expert precies?

Fixico, 23 Augustus 2017

Heb jij iemand geraakt bij het inparkeren of misschien is iemand anders wel tegen jouw auto aangereden. Samen met de andere bestuurder besluit je om de verzekeraar in te schakelen. Je stuurt het formulier op naar de verzekeraar en deze besluit een bepaald bedrag te vergoeden aan de hand van de taxatie van een schade expert.

Hoe werkt de schade expert?

Voor het taxeren van de schade kijkt de schade expert voornamelijk naar de grootte van de schade, de reparatiemethode en de kosten die hierbij komen kijken. Bij het taxeren van de kosten zal de schade expert vaak in overeenstemming met een schadehersteller op de uiteindelijke taxatie uitkomen.

Wanneer wordt er gebruik gemaakt van een schade expert?

Bij autoschade is het lang niet altijd zo dat er een schade expert wordt ingezet. Bij schade onder een bepaald bedrag gaat de verzekeraar vaak al akkoord met een “pro-forma nota” van een herstelbedrijf. Een pro-forma nota is simpel gezegd een begroting van de kosten van het herstel van de autoschade. Waar deze grens precies ligt, verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars gaan bijvoorbeeld akkoord met een pro-forma nota bij een bedrag van €800,- terwijl andere verzekeraars al een schade expert sturen bij een pro-forma nota van €600,-. Naast de pro-forma nota verschilt het ook per type verzekering wanneer er gebruik gemaakt wordt van een schade expert.

WA verzekering

Bij een WA verzekering wordt er een schade expert ingeschakeld door de verzekering van de veroorzaker van de autoschade. Wanneer jij de veroorzaker bent van de schade, zal jouw verzekering dus, wanneer nodig, een schade expert langs sturen. Het kan voorkomen dat het niet duidelijk is wie er nou precies schuldig is aan de schade. In dit geval moet je zelf een schade expert inschakelen.

WA verzekering met beperkt casco

Ben je WA verzekerd? Dan geldt dezelfde procedure als bij een WA verzekering. De verzekeraar van de veroorzaker zal dan, wanneer nodig, een schade expert langs sturen. Mocht je de dupe zijn van schade zoals brand, inbraak of andere soorten schade dan zal jouw verzekering zelf een schade expert inschakelen.

Casco verzekering

Heb je een Casco polis, dan zal jouw verzekeraar altijd zelf een schade expert inschakelen.

Wat te doen wanneer je het oneens bent met de schade expert?

Het kan voorkomen dat je het oneens bent met de taxatie van de schade expert. In dit geval kun je beroep doen op een contra-expert. De contra-expert bekijkt de taxatie van de eerdere schade expert en zal daarna een eigen taxatie opstellen. Dit leidt vaak tot de volgende uitkomsten:

  1. De contra-expert vindt de taxatie van de eerste schade expert te hoog. De aanvrager zal met het eerste bod akkoord moeten gaan.
  2. De contra-expert vind de taxatie van de eerste schade expert te laag. De contra-expert zal in dit geval overleggen met de eerste schade expert over het uiteindelijke bedrag. De aanvrager zal hier mee akkoord moeten gaan.
  3. De contra-expert vind de taxatie van de eerste schade expert acceptabel. De aanvrager zal hier akkoord mee moeten gaan.
  4. De experts komen er niet uit. De verzekeraar zal een adviseur benoemen die uiteindelijk de schade zal benoemen. Ook hier moet de eigenaar mee akkoord gaan.

Het is afhankelijk van de uitkomst wie er voor de kosten van de contra expert opdraait. Wanneer de contra expert op een hogere taxatie uitkomt, dan betaalt de verzekering de gemaakte kosten. Als de contra expert lager uitkomt dan de eerste taxatie, dan zal de aanvrager de kosten moeten betalen. Let wel op, dit kan per verzekering verschillen. Neem voor de zekerheid altijd even contact op met de verzekeraar.

Pro-forma nota versus de schade expert

Veel verzekeraars zullen de procedure zo snel mogelijk willen afhandelen. Wanneer mogelijk, zal de verzekeraar akkoord gaan met een pro-forma nota. Hierdoor hoeft er geen schade expert langs te komen. Dit scheelt een boel tijd en werk. Door middel van bijvoorbeeld video of foto materiaal kan de schadehersteller zijn offerte verantwoorden. Verzekeraars zijn eerder geneigd om een offerte van een schadehersteller te accepteren wanneer deze betrouwbaar overkomt en onderkent worden door organisaties zoals de Federatie van Organisaties in de Carrosserie- en Wagenbouw en Aanverwante bedrijven; beter bekend als de FOCWA. Vraag dus altijd offertes aan bij gecertificeerde bedrijven voor een grotere kans op goedkeuring van de pro-forma nota.

Offerte aanvragen voor een pro-forma nota?

Wil je weten wat het kost om jouw autoschade te laten repareren? Vraag offertes aan bij erkende herstelbedrijven. Fixico werkt samen met meer dan 650 erkende herstelbedrijven. De scherp geprijsde offertes van de erkende schadeherstellers vergroten jouw kans op een goedkeuring van de pro-forma nota. Binnen 24 uur heb jij maximaal vier verschillende offertes ontvangen van schadeherstellers bij jou uit de buurt.


Populaire artikelen