Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade en verzekering

Wat zijn het en hoe werken de 'schadevrije jaren'?

Fixico, 2 Augustus 2017

Elk jaar dat je geen autoschade claimt bij de verzekering telt op bij jouw “schadevrije jaren”. Deze schadevrije jaren zijn persoonsgebonden, en verschillen dus niet als je van verzekering wisselt. Rijd jij al 7 jaar verzekerd rond, maar heb je nog nooit een schade geclaimd, dan heb je dus 7 “schadevrije jaren”. Het aantal schadevrije jaren bepalen de hoogte van de korting die jij ontvangt op je verzekeringspremie. Dus: hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting, en vice versa. Voor ieder jaar dat je schadevrij hebt gereden, ga je omhoog op de zogeheten “bonus-malus ladder”. Let op: iedere verzekeraar hanteert zijn eigen kortingen. Kijk naar de bonus-malus ladder om je schadevrije jaren te berekenen!

Schadevrije jaren: bonus-malus ladder

Vanaf het moment dat je een autoverzekering afsluit, kun je starten met het opbouwen van schadevrije jaren. Elk extra schadevrije jaar zorgt ervoor dat je no-claim korting omhoog gaat. Dit bepaalt de hoogte van de maandelijkse premie. Let op: schadevrije jaren kunnen alleen worden opgebouwd als de verzekering op jouw eigen naam staat. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij overleiden of scheiding, kunnen ze worden overgedragen. Op het moment dat je besluit om over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, kun je het aantal schadevrije jaren gewoon meenemen.

Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, wordt een extra schadevrij jaar opgebouwd bij je verzekeraar. Maar wanneer er een schade geclaimd wordt, val je terug op de bonus- malusladder (voor een voorbeeld van het bonus – malussysteem, lees artikel: bonus- malussysteem). Gemiddeld valt men 4 tot 6 schadevrije jaren terug na het claimen van een schade. Dit verschilt vaak per verzekeraar. Indien je nog maar 1 schadevrij jaar gereden hebt, is het zelfs mogelijk dat er een negatief aantal schadevrije jaren ontstaat. In verzekeringstermen heet dit de malus- situatie. In zulke gevallen betaal je toeslag (in plaats het krijgen van korting) bovenop de premie voor de autoverzekering.

Het is daarom vaak, vooral bij kleine schades, op de lange termijn voordeliger om de schade uit eigen zak te betalen in plaats van te claimen. Deze kosten voor herstel van de schade vallen vaak lager uit dan de doorberekende kosten die je misloopt doordat je terugvalt op de bonus/malusladder. Denk dus na voordat je claimt!

Offertes autoschade

Ben jij benieuwd wat het herstellen van jouw autoschade gaat kosten? Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende schadeherstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto, voor een zo laag mogelijke prijs!


Populaire artikelen