START HIER! Gratis & vrijblijvend
NL

Wat kost auto polijsten?


Al 54.349 autobezitters hebben gemakkelijk offertes vergeleken

650+ schadeherstellers vergelijken in de buurt

Alles over auto polijsten

Vergelijk vrijblijvend offertes voor autoherstel

NL

18 September 2017

10 PERFECT!

Ik ben netjes gebeld over de offertes voor een persoonlijk advies. Fixico heeft zelfs nog even bij de schadeherstellers een gratis leenauto geregeld. Uitstekende service dus.

18 September 2017

10 PERFECT!

Goede communicatie over de afspraak, direct nuttige telefonische hulp toen ik iets verkeerd had gedaan met het aanvragen van de offerte.

17 September 2017

10 PERFECT!

Alles OK

Auto Polijsten

Auto polijsten is een herstelmethode die gebruikt wordt om krassen in de blanke laklaag van een auto te verwijderen waardoor de lak weer gaat glanzen. Bij het polijsten van een auto wordt er een stukje van de autolak afgeschaafd. De lak, die door minuscule krasjes dof is geworden, wordt zo weer egaal gemaakt waardoor het licht weer goed gereflecteerd wordt en de lak zijn glans terug krijgt. De minuscule krasjes zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar, maar zitten er wel degelijk. De krasjes ontstaan bijvoorbeeld door zand, het weer, bij het wassen en schoonmaken van de auto, door vogelpoep of de leeftijd van de lak. 

Auto polijsten en doffe autolak. 

De krasjes zorgen er dus voor dat het licht niet goed meer gereflecteerd wordt en de lak uiteindelijk dof oogt. Een veelvoorkomende oorzaak van kleine krasjes is het verkeerd wassen van de auto. De krasjes die hierbij ontstaan worden ook wel swirls of waskrassen genoemd. Wanneer je een spons gebruikt bij het wassen van je auto, en je deze uit spoelt, blijft er vrijwel altijd vuil (zoals zand) in de spons zitten. Wanneer je verder gaat met het wassen van de auto, zorgt dit vuil voor minuscule krasjes. 

Zelf je auto polijsten

Je kunt de auto zelf polijsten met de hand of met een machine. Het wordt echter afgeraden om dit met de hand te doen. Tegenwoordig kun je op veel plekken machinale polijstmachines kopen of huren. Machines maken het polijsten vaak gemakkelijker dan polijsten met de hand. Polijstmachines zijn echter lastig in gebruik. Wanneer er niet juist gepolijst wordt, kan dit leiden tot permanente lakschade. Je hoeft namelijk maar een heel kleine beetje van de blanke lak af te schaven. 

Het verschil in de dikte van de blanke laklaag op verschillende onderdelen maakt auto polijsten extra lastig. Zo heeft een motorkap over het algemeen een dikkere blanke laklaag dan een portier. Dit betekent dat er bij het poetsen meer of minder lak afgeschaafd kan worden zonder dat de autolak hierbij beschadigd.

Hoe polijst je een auto?

Het polijsten van je auto bestaat uit de volgende stappen: 

 • Zorg dat je de goed schoon gemaakt hebt. Om de autolak zo schoon mogelijk te krijgen is het aan te raden om de autolak te clayen. Er mag absoluut geen stof of zand of andere vuiligheid aanwezig zijn. 
 • Zorg dat de auto goed droog is. Dit maakt het afplakken een stuk gemakkelijker. 
 • Plak, indien van toepassing, het onderdeel dat je wilt polijsten goed af.
 • Begin met polijsten. 
  • Maak gebruik verschillende soorten pads (grof en fijn) en verschillende soorten polijst middelen voor een optimaal resultaat. 
  • De precieze pads en polijstmiddelen die gebruikt dienen te worden zijn afhankelijk van de schade en de autolak. Zo is de autolak van een Honda bijvoorbeeld een stuk zachter. 
  • Zorg dat je tijdens het polijsten niet te hard door duwt. Dit beschadigt de lak. Houd daarnaast nooit de polijstmachine te lang op dezelfde plaats. Hierdoor kan de lak verbranden.  
 • Neem na het polijsten telkens de lak af met bijvoorbeeld een microvezeldoek. Gebruik hier nooit dezelfde doek voor. 
 • Zet je auto, voor een optimaal resultaat, na het polijsten in de wax.

Het is erg belangrijk dat de auto heel goed schoon is en er geen vuil meer op de autolak aanwezig is. Daarnaast dienen de pads goed schoon te zijn. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je last krijgt van lelijke poetsstrepen (ook wel bekend als buffertrails.)

Daarnaast is het niet mogelijk om te diepe krassen door middel van polijsten op te lossen. Sommige krassen zijn namelijk te diep om met (auto) polijsten volledig op te lossen. De regel is dat de kras niet dieper mag zijn dan de blanke laklaag. Krassen die dieper zijn dan de blanke laklaag kunnen minder zichtbaar worden gemaakt, maar niet compleet worden opgelost. Is dit wel het geval, dan zal er een andere schadeherstel methode toegepast moeten worden om deze kras op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan spotrepair of het laten spuiten van een onderdeel

Je auto laten polijsten

Je kunt de auto ook laten polijsten bij een schadehersteller, detailer of poetsbedrijf. Deze laatste bedrijven zijn vaak gespecialiseerd op het gebied van zowel auto polijsten als auto poetsen. 

Door jouw auto te polijsten, blijft hij mooi van kleur en wordt de kleur en glans veel langer behouden. Zo is de auto niet alleen mooier om naar te kijken, maar stijgt hij ook in waarde.

De kosten voor het laten polijsten van je auto zijn erg verschillend. Bij waskrassen die niet zo diep zijn, hoeft er maar licht gepolijst te worden. Dit is een stuk goedkoper dan wanneer er erg intensief en veel gepolijst moet worden. Daarnaast is de grootte van het te polijsten oppervlak een erg bepalende factor in de uiteindelijke prijs.

Auto polijsten offertes

Vraag voor het polijsten van je auto offertes aan bij Fixico. Binnen 24 uur ontvang je van maximaal 4 verschillende schadeherstellers een offerte tegen een scherpe prijs. Fixico werkt samen met meer dan 400 verschillende FOCWA aangesloten herstelbedrijven. Hierdoor heb je altijd vier jaar garantie op je reparatie.