START HIER! Gratis & vrijblijvend
NL

Autolakken


Ontvang en vergelijk offertes voor het laten lakken van jouw auto!

650+ schadeherstellers vergelijken in de buurt

Alles over autolakken

Vergelijk vrijblijvend offertes voor autoherstel

NL

18 September 2017

10 PERFECT!

Ik ben netjes gebeld over de offertes voor een persoonlijk advies. Fixico heeft zelfs nog even bij de schadeherstellers een gratis leenauto geregeld. Uitstekende service dus.

18 September 2017

10 PERFECT!

Goede communicatie over de afspraak, direct nuttige telefonische hulp toen ik iets verkeerd had gedaan met het aanvragen van de offerte.

17 September 2017

10 PERFECT!

Alles OK

Autolakken

Autolakken zijn er al zo lang als auto’s bestaan. In de loop der jaren heeft autolak zich sterk ontwikkeld. In het begin van de 20e eeuw was de kleur zwart de enige beschikbare kleur autolak. Daarnaast kon het wel tot 50 uur duren totdat deze gedroogd was. “You can have any colour, as long as it’s black” was destijds dan ook een veelgehoorde uitspraak. De afgelopen eeuw is autolak enorm ontwikkeld. Tegenwoordig kun je kiezen tussen allerlei kleuren, een glanzende of juist een matte finish en is het proces van autolakken veel sneller.

De functies van autolak

Autolak heeft eigenlijk twee verschillende functies. De eerste kennen we natuurlijk allemaal: het uiterlijk. De lak van een auto kan de auto maken of kraken. Of we een auto mooi vinden ligt onder andere aan het soort autolak en de kleur die de lak heeft. Naast dat autolak deels bepaald of we een auto mooi of juist niet mooi vinden heeft het nog een functie, namelijk: het beschermt het plaatmateriaal. De verschillende lagen autolak (grondlaag, kleurlaag en blanke laag) beschermen het plaatmateriaal tegen oxidatie en uiteindelijk roest. Mocht je dus lakschade hebben waarbij het plaatmateriaal niet meer goed beschermd wordt, dan is de kans dat dit gaat op den duur gaat roesten groot. Het is dus raadzaam om lakschade te laten herstellen om erger te voorkomen.

Soorten autolak

De autolak bestaat tegenwoordig uit drie lagen. Ten eerst heb je de grondlaag. De grondlaag wordt ook wel de primerlaag genoemd. De grondlaag beschermt het metaal en zorgt dat de autolak goed hecht aan het plaatmateriaal. Na de primerlaag wordt er een kleurlaag gespoten. Zoals de naam van de laag al zegt, zorgt de kleurlaag voornamelijk voor de kleur van de lak. Als laatste wordt er een blanke laklaag overheen gespoten. Deze laklaag zorgt voor glans en bescherming van de onderliggende lagen.

Bij het spuiten wordt er onderscheid gemaakt tussen 1k (één component) en 2k (twee componenten) autolak. Er zijn een paar fundamentele verschillen tussen 1k en 2k lak. 1k lak wordt hard doordat oplosmiddelen verdampen. 2k lak daarentegen wordt hard door een chemische reactie die vrij komt tussen twee verschillende stoffen. Dit betekent dat 1k langzamer hard wordt dan 2k autolak. Hierdoor is de kans op ongelijkheden, door bijvoorbeeld stof of het uitlopen van de lak, kleiner dan bij 1k autolak. Daarnaast hecht 2k autolak vaak beter aan het plaatmateriaal en wordt het uiteindelijk harder dan 1k autolak. Veel autospuiterijen maken dan ook gebruik van 2k autolakken.

Naast de verschillende laklagen en 1k en 2k autolak zijn er nog meer keuzes die gemaakt kunnen worden wat betreft de lak. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een metallic lak, maar ook tussen een hoogglans, zijdeglans of matte finish. Mocht je je auto laten spuiten, overleg dan altijd goed met de auto spuiter wat de beste optie is voor jouw situatie.

Het herstellen van de autolak

Lakschade is een veelvoorkomende schade die verschillende vormen kan aannemen. Zo heb je krassen, scheuren en putjes. Door moderne hersteltechnieken kan schade aan de autolak steeds beter hersteld worden. Lakschade aan de bumper kan tegenwoordig bijvoorbeeld vaak hersteld worden door gebruik te maken van spotrepair: een herstelmethode waarbij er maar een deel van het onderdeel behandeld hoeft te worden. Een voorwaarde bij spotrepair is dat het schadeoppervlak niet groter mag zijn dan één A4. Daarnaast kan spotrepair niet op elk onderdeel worden toegepast. Dit komt omdat er bij het gedeeltelijk overspuiten van sommige onderdelen kleurverschil ontstaat.

Offertes aanvragen

Heb je lakschade en wil je je auto laten lakken? Vraag dan via Fixico gratis en vrijblijvend offertes aan. Binnen 24 uur ontvang je maximaal vier offertes van schadeherstellers bij jou uit de buurt. Bij Fixico heb je altijd prijsgarantie, waardoor je nooit meer betaalt dan vooraf bepaald. Daarnaast heb je op al het uitgevoerde herstel 4 jaar garantie.