Schade en verzekering

Autoschade: Wat kost dat nou?

Fixico, 9 Augustus 2017

Autoschades: ze bestaan in talloze soorten en maten, met daarbij voor elke vorm van schade een passende schadeherstelmethode. De meest voorkomende autoschades in Nederland zijn bumperschade, krasschade en blikschade. Bekende oorzaken van deze schade zijn het raken van een ander voertuig of object (parkeerschade), onstuimig weer, opspattende steentjes of vandalisme. De kosten voor autoschade herstel kunnen zeer uiteenlopen. Dit is afhankelijk van de ernst van de schade, maar ook de methode waarop de schadehersteller te werk gaat speelt een grote rol. Welke kostenposten heeft een schadehersteller nou en welke kun je terug op de factuur verwachten?

De opbouw van de factuur

Voor veel autobezitters met autoschade is het onduidelijk waar zij exact voor betalen bij schadeherstel, en waar deze kosten precies vandaan komen. Naast de kosten voor de uitgevoerde reparatie, zijn er vaak nog een aantal andere kosten op de factuur aanwezig. Een factuur wordt veelal opgemaakt uit de volgende kostenposten:

Manuren

Het grootste deel van de gemaakt kosten bij het herstellen van autoschade behoren tot de uitvoer van de reparatie zelf. Sommige reparaties kosten veel tijd en zijn op dit gebied dus erg prijzig.

Materiaalkosten

Een andere factor die een grote factor heeft op de uiteindelijke prijs zijn de materiaalkosten. Onder deze post vallen voornamelijk gebruikte onderdelen. Het kan voorkomen dat de schadehersteller hier ook klein materiaal onder rekent. Dit zijn kleine onderdelen die nodig zijn voor het herstel. Onder kleinmateriaal wordt bijvoorbeeld moertjes of schroefjes gerekend. Het komt voor dat een schadehersteller reinigingsmiddelen niet onder de materiaalkosten rekent, maar hier een aparte kostenpost aanmaakt genaamd “solvent”.

Optioneel: Stallingskosten

Mocht het voertuig voor of na reparatie een tijd lang blijven staan, dan kan het zijn dat de schadehersteller hier kosten voor in rekening brengt. Dit worden ook wel de stallingskosten genoemd. Deze kostenpost komt echter niet vaak voor.

Optioneel: Milieukosten

Een andere kostenpost die nog wel eens voorkomt op de factuur zijn de milieukosten. Schadeherstellers zijn vanuit verplicht om milieuvriendelijk te werk te gaan. Chemisch afval (bijvoorbeeld overblijfselen van het auto spuiten) zal afgevoerd en vernietigd moeten worden. Hier moet de schadehersteller voor betalen. De kosten die de schadehersteller hiervoor betaalt vind je terug op de factuur.

Alternatieve kostenpost: flatrate

Lang niet alle schadeherstellers vermelden alle kosten los op de factuur. In sommige gevallen vind je de flatrate kostenpost terug. De schadehersteller schaart onder deze kostenpost de kosten van het klein materiaal en andere bijkomende kosten. Dit is een vast percentage van alle (bijkomende) kosten die worden doorberekend aan klanten. Op deze manier vergt het een stuk minder administratie om een factuur op te stellen. Hoewel dit niet zo transparant is, is het een stuk sneller dan het bijhouden van elk los onderdeel of alle gebruikte moertjes en boutjes.

Factuur: vakkundig en eerlijk?

Je kunt er van uit gaan dat een schadehersteller vakkundig en eerlijk heeft gehandeld bij het opstellen van de factuur/offerte. Het loont echter altijd om de factuur kritisch te bekijken en te vergelijken met offertes van andere schadeherstellers. Door offertes te vergelijken weet je namelijk precies welke werkzaamheden de schadehersteller zal uitvoeren en welke kosten hij hier voor rekent. Op deze manier voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Offertes aanvragen

Vraag via Fixico direct online offertes aan van verschillende herstellers bij jou in de buurt en weet altijd precies wat je gaat betalen. Fixico werkt alleen samen met erkende schadeherstellers, je bent dus altijd verzekerd van goed herstel en je hebt tevens 4 jaar garantie. Kijk op onze autoschade pagina voor meer informatie over autoschade en de kosten.