Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade en verzekering

Hoe kan het dat mijn auto niet start?

Fixico Team, 6 April 2018

Dit is misschien wel de meest vervelende situatie voor autobezitters. Een auto, per definitie ontworpen om je snel van A naar B te verplaatsen, start niet… Een niet startende auto voelt een beetje als een restaurant waarvan de keuken gesloten is of als een zwembad zonder water. Je kan er gewoon niet zoveel mee, maar… Wat moet je doen als het jou overkomt? Waar kan het allemaal aan liggen? Hoe kun je het de volgende keer voorkomen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Mijn auto start niet... Wat nu?

Als je auto niet start is het bellen van een pechhulp dienst eigenlijk het meest verstandige wat je kunt doen. Zij zullen precies weten wat ze moeten doen en kunnen ervoor zorgen dat je snel weer de weg op kunt. Terwijl je wacht, komt er misschien wel iemand voorbij die je wilt helpen met startkabels. Heel aardig natuurlijk, maar pas op. Als je namelijk niet goed met startkabels omgaat kan er schade ontstaan en dan ben je nog verder van huis...spreekwoordelijk natuurlijk, want je staat gewoon stil.

Meest voorkomende oorzaken

Door te weten wat de meest voorkomende oorzaken zijn, kun je volgende keer misschien wel voorkomen dat je auto niet start.

De accu

Dit is de meest waarschijnlijke oorzaak. De accu kun je het beste zien als de batterij van je auto. Om je auto te starten is er best veel energie nodig zodat de accu stroom kan leveren aan de startmotor. Zodra de motor loopt komt de ‘dynamo’ ook in werking. Deze zorgt er weer voor dat je accu wordt opgeladen en voldoende stroom heeft om alle andere elektrische onderdelen van je auto te voorzien van elektriciteit. Dit is de reden dat je accu leegloopt, wanneer je naar de radio (of onze playlist) aan het luisteren bent terwijl je stil staat. Een accu gaat helaas niet eeuwig mee en kan door verschillende zaken zwakker worden. Dit kan bijvoorbeeld gewoon komen door ouderdom en slijtage, maar ook door temperatuurverschillen.

Hoe voorkom ik problemen met mijn accu?

Je kunt je accu laten testen op kracht. Door de jaren heen zal de kracht van de accu vanzelf langzaam minder worden. Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, adviseren wij om dit jaarlijks te controleren. Als je merkt dat de kracht steeds minder wordt, dan is het tijd om deze te vervangen. Als je vaak alleen korte stukjes rijdt met je auto, dan is het ook goed voor de accu om een keer een lange rit te maken. Als je meer dan 50 kilometer rijdt dan geef je de dynamo genoeg tijd om je accu weer te voorzien van genoeg stroom.

Bougies en bougiekabels

Bougies zorgen ervoor dat er ontbranding ontstaat in je motor door een vonk af te geven en deze bougies krijgen weer stroom van zogenaamde bougiekabels. Als de bougies versleten zijn of niet strak genoeg aangedraaid zitten, dan kan dit ervoor zorgen dat je motor niet start. Daarnaast kunnen de bougiekabels ook slijten, scheurtjes hebben of door warmte uitdrogen.

hoe voorkom ik bougie problemen?

Als je merkt dat je auto slechter optrekt, snel geneigd is om af te slaan of als je rare geluiden hoort, laat dan je auto even nalopen. Het kan goed zijn dat je bougies of bougiekabels moeten worden vervangen.

Startmotor

Een startmotor zorgt samen met de accu ervoor dat de zuigers in je motor rond gaan draaien. Dit klinkt natuurlijk heel technisch, simpel gezegd houdt dit gewoon in dat je motor kan ‘starten’... De naam ‘startmotor’ zegt het eigenlijk al. Dit duurt trouwens maar een paar seconden, want zodra je bougies de vonk afgeven gaat je motor verder op brandstof. De startmotor is verbonden aan de motor met een soort vertandingen. Deze kunnen gaan slijten, waardoor de motor dus niet meer goed wordt aangedraaid.

hoe voorkom ik startmotor problemen?

Als je merkt dat je auto minder goed start, ga dan niet gelijk een nieuwe accu aanschaffen maar laat je auto nalopen. Je kunt je startmotor laten ‘reviseren’ om de werking te laten controleren.

Benzinefilter

Het kan zijn dat je benzine filter verstopt is geraakt en dat de benzine uit je tank niet goed kan worden doorgepompt naar je motor.

hoe voorkom je benzinefilter problemen?

Bij een kleine onderhoudsbeurt wordt de werking van de brandstoffilter vaak gecontroleerd. Als je een grote onderhoudsbeurt laat uitvoeren, laat je benzinefilter dan preventief vervangen. Vaak zit dit bij een grote beurt inbegrepen, maar vraag het voor de zekerheid even na.

Fixico

Met Fixico kun je gemakkelijk en vrijblijvend erkende schadeherstellers bij jou in de buurt vergelijken. Heb jij schade aan je auto en wil je precies weten wat het herstel je gaat kosten? Met Fixico ontvang je binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van erkende schadeherstellers bij jou in de buurt. Zo weet je van te voren precies wat de schade gaat zijn voor je portemonnee en ben je ook nog eens verzekerd van 4 jaar garantie.


Populaire artikelen