Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade en verzekering

De regels bij autoschade op eigen terrein

Fixico, 11 Augustus 2017

Stel je krijgt visite en ze parkeren de auto op jouw oprit, achter die van jou. In de namiddag besluit je toch nog even snel de auto te pakken voor een boodschap. Het is donker, je stapt in, rijdt achteruit en was even vergeten dat er een auto achter je stond! Boem, je trekhaak veroorzaakt een flinke deuk in de bumper van de auto van de visite. Wordt deze autoschade op eigen terrein nou ook verzekerd?

Dekking

De schade die jij met jouw auto op eigen terrein toebrengt aan andermans auto, wordt gewoon gedekt met je WA-verzekering, net als een aanrijding op de openbare weg. Maar wat als de auto die jij aangereden hebt, niet van iemand anders is, maar van jou zelf? Als je de oprit afrijdt en je schampt jouw andere auto, met als gevolg een lange kras over de gehele zijkant, wordt deze schade dan ook vergoed?

Normaal gesproken vergoedt de WA-dekking van de autoverzekering alleen de schade die jij toebrengt aan de auto van iemand anders. Dus niet aan jouw eigen bezittingen. Toch zijn er enkele verzekeraars waarbij de WA-verzekering ook de schade dekt die jij met je eigen auto, op eigen terrein, toebrengt aan een andere auto, waar jij ook eigenaar van bent. Precies op de manier als dit voertuig van iemand anders was geweest. Deze gunstige regeling wordt in verzekeringstaal ook wel de zogeheten “sistercarclausule” genoemd (Let op: Indien je all-risk verzekerd bent, wordt in zo’n geval ook de schade aan jouw auto vergoedt, waarmee de aanrijding met jouw andere auto is veroorzaakt).

Er zijn ook enkele verzekeraars die deze regeling niet of slechts in beperkte mate kennen. Zij vergoeden bijvoorbeeld alleen de schade als gevolg van aanrijdingen op een openbare weg. En betalen dus niet als de aanrijding op het eigen terrein is ontstaan. Ben jij benieuwd hoe jouw verzekeraar bovenstaande schadegevallen afhandelt, neem dan een kijkje in de polisvoorwaarden!

Let op: vanzelfsprekend zijn in alle bovenstaande situaties de standaarduitsluitingen van de autoverzekering van toepassing. Denk hierbij aan het gebruiken van alcohol, rijden zonder rijbewijs, opzet et cetera.

Offertes autoschade

Heb jij autoschade op eigen terrein opgelopen, en ben jij benieuwd wat het herstellen van deze schade gaat kosten? Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto!


Populaire artikelen