Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade en verzekering

Alles wat je moet weten over APK

Fixico, 11 Augustus 2017

Om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen is het wettelijk verplicht om je auto om de zoveel tijd te laten keuren door middel van een Algemene Periodieke Keuring (APK). Het is van groot belang om te weten of jouw auto APK-plichtig is en wanneer deze gekeurd dient te worden. Indien je dit verwaarloosd, kan dat nadelige gevolgen opleveren zoals boetes en conflicten met jouw verzekering na een ongeval!

APK in Nederland

Als jouw voertuig APK-gekeurd meot worden, dan ga je naar een door de RWD erkend APK-bedrijf. Hieronder vindt je de stappen die je moet volgen:

  1. Maak een afspraak bij een RWD erkend APK-bedrijf. Deze bedrijven kun je herkennen aan het erkenningschild met de tekst “RDW erkend” en een sticker met daarop de tekst “APK lichte voertuigen” of “APK zware voertuigen”.
  2. De APK-keurmeester van het APK-bedrijf keurt het voertuig.
  3. De kosten van de keuring zijn niet van tevoren vastgesteld en kunnen verschillen per bedrijf.
  4. Na de keuring ontvang je altijd een APK-keuringsrapport (ook bij afkeuring).

Let op: de APK is een momentopname en geeft geen garantie dat jouw auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat je een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud blijven dus belangrijk om autoschade en pech onderweg te voorkomen.

APK in het buitenland

Indien je de APK buiten Nederland wilt laten uitvoeren, kan dit alleen in België en Spanje. Dit geldt voor zowel zware als lichte voertuigen.

APK: wanneer en hoe vaak?

Wanneer je in het bezit bent van een auto, is het belangrijk om te weten óf en wanneer deze APK gekeurd moet zijn. Als jouw auto APK-plichtig is, dan mag je de weg niet op zonder geldige APK. Indien je dit wel doet, dan krijg je een boete van de RWD of de politie. Ook kan de verzekering tegenwerken bij het uitkeren van geld wanneer je een ongeluk krijgt met een niet-goedgekeurde auto. Weet dus goed wanneer jij je auto APK moet laten keuren!

Indien jouw auto al eerder is gekeurd, dan kun je jouw voertuiggegevens raadplegen om vervaldatum van de APK-keuring te controleren, of je kijkt naar de datum die op het APK-keuringsrapport staat. Vóór deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn.

Als jouw auto nog niet eerder is gekeurd, kun je het volgende schema raadplegen om te zien wanneer deze voor het eerst APK gekeurd moet worden. Ook kun je hier aflezen hoe vaak jouw voertuig gekeurd moet worden.

Uitstel van APK

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij jouw auto niet op tijd APK kan laten keuren. Misschien ben je in het buitenland en kun je niet voor de APK-vervaldatum naar Nederland toekomen. Of misschien is jouw auto niet goedgekeurd bij een eerdere APK- keuring en moeten er een aantal reparaties worden uitgevoerd voordat je de auto opnieuw kan laten keuren. Al rij je niet met het voertuig, je moet jouw voertuig op tijd APK laten keuren, dit is een wettelijke verplichting!

Om boetes te voorkomen, is het een mogelijkheid om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten, oftewel te “schorsen”. Als jij je auto bij de RWD laat schorsen, dan hoeft deze niet meer APK-goedgekeurd te zijn, maar mag je er ook niet meer mee rijden. Tevens mag de auto ook niet op de openbare weg staan.

Als de schorsing afloopt moet je weer aan de APK-plicht voldoen. Je kunt de schorsing eventueel verlengen. Indien je dit niet doet, moet het voertuig uiterlijk APK-goedgekeurd zijn op de einddatum van de schorsing. Je mag met de auto naar een APK-keuringsstations rijden voor de APK- keuring, maar dan moet je het voor die ene dag ook WA-verzekeren. Wanneer je rijdt, moet je de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij je hebben (om aan te kunnen tonen bij controle). Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden van jouw woonadres naar het adres waar je de APK- keuring laat doen.

Vervroegde APK

Je kunt je auto al vanaf twee maanden vóór de APK-vervaldatum opnieuw laten keuren. Bij het bepalen van de termijn van twee maanden wordt de APK vervaldatum meegerekend. De nieuwe APK-vervaldatum blijft dan hetzelfde, plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van hoe vaak jouw auto gekeurd moet worden).

Herinnering APK- keuring

Zes weken voordat de APK op jouw voertuig vervalt, stuurt de RDW je een brief om je te herinneren aan de APK-vervaldatum van jouw auto. Je blijft als eigenaar van een auto altijd zelf verantwoordelijk om deze op tijd te laten keuren.

Het keuringsrapport

Als jouw auto APK-gekeurd is, ontvang je een APK-keuringsrapport, zowel bij goedkeuring als bij afkeuring. Op het keuringsrapport geeft de APK-keurmeester de reparatie-, afkeur-, en adviespunten aan. Let op: bewaar dit rapport goed en raak deze niet kwijt!. Je hebt dit rapport onder andere nodig als je tegen het resultaat van de keuring in beroep wilt gaan. In sommige gevallen heb je het ook nodig als je met de auto in het buitenland rijdt.

Goed- of afkeuring

Is jouw auto afgekeurd en de APK-datum nog niet verlopen? Dan mag je niet meer op de openbare weg rijden omdat het voertuig niet voldoet aan de APK-eisen. Wel mag je de kortste route naar de garage rijden als je jouw auto opnieuw APK laat keuren.

Wanneer het voertuig is goedgekeurd, dan is het keuringsrapport geldig tot de vervaldatum. Je mag op de vervaldatum alleen gebruik maken van de openbare weg, om het voertuig opnieuw APK te laten keuren.

Keuringseisen

Jaarlijks vinden er ongeveer 6,7 miljoen APK- keuringen plaats bij voertuigen. De APK-keurmeesters bij de garages doen deze keuringen op basis van de officiële regelgeving (Wegenverkeerswet 1994).


Populaire artikelen