Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade en verzekering

Wat te doen wanneer een auto total loss is verklaard?

Fixico, 25 Augustus 2017

Niemand wilt het vervelende bericht te horen krijgen dat zijn auto total loss is verklaard. We hebben er allemaal wel een voorstelling van, maar vaak weet men niet precies wat het inhoudt en wanneer zij daar voor verzekerd zijn.

Total Loss betekent letterlijk “totaal verlies”. Dit begrip wordt gebruikt om aan te geven dat geven dat het geen zin meer heeft om je auto te laten repareren door een autoschadehersteller. Kortom, de auto is rijp voor de sloop.

Auto’s kunnen in twee typen Total Loss worden verklaard:

Technisch Total Loss

Bij technisch Total Loss is de auto dusdanig beschadigd dat deze niet meer kan worden gerepareerd. Het is technisch niet meer mogelijk om het voertuig zo te repareren dat deze weer opnieuw te gebruiken is. Bij ernstige brandschade, waterschade of als er belangrijke benodigde onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn, kan de auto ook technisch Total Loss worden verklaard.

Wanneer de auto technisch Total Loss wordt verklaard, wordt het chassisnummer vernietigd. Bij ernstige schade kan de politie het kentekenbewijs innen, om zo fraude te voorkomen. In alle gevallen ontvang je een vrijwaringsbewijs. Hiermee kan worden aangetoond dat de auto niet meer op jouw naam staat. Het vrijwaringsbewijs is vaak ook nodig voor de verzekering.

Economisch Total Loss

Bij economisch Total Loss is het financieel niet meer verantwoord om de schade aan het voertuig te laten repareren. De kosten om de schade aan de auto te laten repareren zijn dan hoger dan het verschil tussen de dagwaarde en de restwaarde van de auto. Kortom, de autoschade is hoger, in kosten, dan de waarde van de auto. Het is in dit geval goedkoper om de auto te vervangen voor een gelijkwaardig model.

Voorbeeld:

  1. Waarde van de auto vóór het ongeval (dag- vervangingswaarde): € 20.000,-
  2. Waarde van de auto ná het ongeval (restwaarde) : €10.000,-
  3. Verschil € 10.000,-
  4. Als de reparatiekosten hoger zijn dan € 10.000,-, dan is het financieel niet verantwoord om de schade te herstellen. De auto is dan economisch Total Loss.
  5. Wanneer je auto economisch Total Loss verklaard is, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je met de auto door blijven rijden. Dit is uiteraard wel op eigen risico! Daarnaast is het een optie om de schade (deels) te laten herstellen, zodat de auto weer gebruikt kan worden. Ten slotte is het mogelijk om het voertuig als schadeauto te verkopen aan een opkoper of deze in te ruilen. (Lees meer over schadeauto’s)

Schade-expert

Wanneer je ernstige schade aan je auto hebt en deze niet ter plekke gerepareerd kan worden, rijdt de wegenwacht je auto naar een stallingsplek. In de meeste gevallen is dit een garagebedrijf. Je autoverzekeraar stuurt een schade-expert langs die de schade beoordeelt. Aan de hand van zijn bezoek bepaalt hij twee waarden: de dagwaarde en de restwaarde.

Let op:

Is de schade veroorzaakt door een tegenpartij? Dan stuurt zijn of haar verzekeraar een schade-expert langs.

Dagwaarde auto

De dagwaarde is het bedrag dat je auto waard was op het moment voor de schade. De expert kan deze waarde bepalen op basis van het type auto, de leeftijd van deze auto, het aantal gereden kilometers en dergelijke.

Let op: De dagwaarde die de schade-expert vaststelt, is in veel gevallen altijd lager dan het bedrag dat je in werkelijkheid betaalt om een gelijkwaardige auto te kopen. Dit komt door allerlei bijkomende kosten, die je moet betalen als je een auto koopt, zoals garantieregelingen. Deze worden door de schade-expert niet meegerekend in de dagwaarde.

Restwaarde auto

De restwaarde wordt door de schade-expert berekend door een aantal erkende opkopers te laten bieden op het wrak. Het hoogste bod wordt door de expert als uitgangspunt genomen.

Houden of verkopen?

Wanneer je auto Total Loss is verklaard, sta je voor de keuze om deze te (laten) verkopen of zelf te houden. Let wel op, bij een (beperkt) cascoverzekering, is het bij sommige verzekeraars verplicht dat je het eigendom van de auto aan de verzekeraar overdraagt. Zij verkopen de auto dan aan de opkoper die bij de schade-expert het hoogste bod heeft uitgebracht op het wrak.

Indien de verzekeraar van de tegenpartij de schade afhandelt, dan mag je altijd zelf kiezen om de auto wel of niet te verkopen. De verzekeraar biedt in veel gevallen wel aan om het wrak voor je te verkopen. Deze keuze is uiteraard aan jou!

Vergoeding verzekering

Indien je auto Total Loss is verklaart, vergoedt de verzekeraar in de meeste gevallen de dagwaarde van de auto. Als je auto echter nog onder de nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling van je verzekeraar valt, krijg je die waarde vergoed. Vaak gebeurt dit bij auto’s die niet ouder zijn dan 3 jaar (nieuwwaarderegeling) of tweedehands auto’s die niet ouder zijn dan 5 jaar (aanschafwaarderegeling).


Populaire artikelen