Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade en verzekering

Wat is precies een auto rechtsbijstandverzekering en wat zijn de voordelen?

Fixico, 19 Augustus 2017

Wanneer je een autoverzekering afsluit kun je deze aanvullen met een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen. Een auto rechtsbijstandverzekering geeft jou recht op juridisch advies en deskundige rechtshulp bij conflicten met betrekking tot jouw auto. Zo bespaar je veel tijd en moeite om een rechtszaak zo goed mogelijk af te ronden. Maar wat krijg je nou precies vergoed? Wat gebeurt er bij autoschade? En wanneer moet je de auto rechtsbijstandverzekering nou wel en niet gebruiken?

De vergoeding

Indien je in het bezit bent van een auto rechtsbijstandverzekering, heb je recht op professionele juridische hulp. Stel dat je betrokken bent geraakt bij een ongeluk met een of meerdere auto’s. Dan kan het voorkomen dat de zaak voor de rechter komt om te bepalen wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Met een auto rechtsbijstandverzekering worden de kosten vergoedt die je maakt als gevolg van een ongeval met je auto waarvoor een ander aansprakelijk is. Denk hierbij aan kosten van deskundigen en getuigen, maar ook expertisekosten, gerechtskosten en advocaatkosten. Proceskosten zijn voor de rekening van de tegenpartij als je een rechtszaak verliest.

Rechtshulp

Wanneer je als automobilist in een conflict verwikkeld raakt, is het prettig om juridisch advies en deskundige rechtshulp te krijgen. Maar voor welke situaties kom je hier eigenlijk precies voor in aanmerking?

Onschuld verdedigen

Wanneer je aanrijding krijgt met een andere automobilist, dan kan de tegenpartij jou aansprakelijk stellen voor het ongeval. Maar het zou kunnen dat de schuld bij een andere bestuurder ligt. In dit geval kun je juridische hulp krijgen om je onschuld te verdedigen.

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Met een auto rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp om de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor het veroorzaken van zowel letselschade als materiele schade. Als de tegenpartij als schuldige is aangewezen, kun je de opgelopen schade verhalen.

Schade berekenen

Een deskundige maakt een berekening van de opgelopen schade. Dit gaat om zowel de huidige schade als eventuele bijkomende schade als inkomensverlies. Daarbij krijg je deskundig advies over medische hulpverlening.

Strafvervolging na verkeersovertreding

Stel je voor dat je een eventuele straf krijgt na een ongeval of verkeersovertreding in je auto. Dan heb je bij strafvervolging recht op juridische hulp.

Conflicten oplossen met een dealer of garage Je krijgt hulp om conflicten over de auto met de autogarage op te lossen. Denk hierbij aan conflicten over je auto als de aankoop, verkoop en uitgevoerde onderhoud.

Let op:

De autodealer of de garage moet dan wel aangesloten zijn bij de BOVAG.

Wanneer is een auto rechtsbijstandverzekering overbodig?

Indien je al een rechtsbijstandverzekering voor het verkeer hebt afgesloten (bij sommige WA- verzekeringen zit dit bijvoorbeeld in het pakket), dan heb je de auto rechtsbijstandverzekering niet nodig. Met een rechtsbijstandverzekering voor verkeer ben je niet alleen verzekerd voor conflicten die ontstaan als bestuurder van een auto, maar ook voor conflicten die ontstaan als voetganger, fietser en bestuurder van een motor. Daarnaast betaal je voor een rechtsbijstandverzekering voor verkeer vaak ook nog eens minder prh2ie dan bij een rechtsbijstandverzekering voor enkel auto’s.

Offertes autoschade

Ben jij verzeild geraakt in een ongeluk en heb jij geen auto rechtsbijstandverzekering? Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto!


Populaire artikelen