Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade en verzekering

Autoschade: wel of niet claimen?

Fixico, 12 Augustus 2017

Autoschade: niemand zit daar op te wachten! Je zult jezelf al snel afvragen wat je in zulke gevallen moet doen. Kun je de schade nou het beste claimen bij je verzekering of is het beter de kosten zelf te betalen? Het is een vraag waar geen uniform antwoord op te geven is, maar wij proberen deze vraag in dit artikel zo goed mogelijk te beantwoorden zodat je voor jezelf kunt bepalen wat het beste is in jouw geval.

Claimen of zelf betalen?

Bij het oplopen van schade moet altijd eerst worden gekeken onder welke omstandigheden de schade is ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld zelf tegen een ander voertuig of object zijn aangereden, het slachtoffer zijn van de onoplettendheid van een andere weggebruiker of de dupe zijn van zware weersomstandigheden. Indien iemand anders schuldig wordt bevonden voor het toebrengen van de schade aan jouw auto, wordt deze schade volledig vergoedt door de verzekering van de tegenpartij. Dit is voor jou de meest voordelige uitkomst! Maar wat als je de schade nou zelf hebt veroorzaakt of er geen tegenpartij is, bijvoorbeeld bij schade door steenslag, storm of vandalisme. Je staat dan voor de keuze om deze schade zelf te bekostigen of te claimen bij je verzekering. Let op: voor het claimen van deze vormen van autoschade dien je je wel all-risk (ook wel: volledig casco) verzekerd te zijn. Het is raadzaam om kleinere schades aan je auto zo veel mogelijk uit eigen zak te betalen. Ieder jaar dat je niets claimt bouw je namelijk schadevrije jaren op bij je verzekeraar. De hoeveelheid schadevrije jaren bepalen de hoogte van de korting (no-claim korting) die je krijgt op je maandelijkse premie. En indien je jaren niets claimt, kan deze korting hoog oplopen! Voor iedere schade die je wel claimt val je gemiddeld 4 tot 6 treden terug op de bonus-malus ladder (Het bonus-malussysteem is een systeem wat bedacht is om “goede” chauffeurs te belonen voor schadevrij rijden). Dit heeft dus direct een negatief gevolg voor je no-claimkorting. Je ontvangt namelijk minder korting op je premie, waardoor de kosten snel kunnen oplopen. Het verlies van de no-claimkorting is daarom in veel gevallen op langere termijn duurder dan het schadeherstel uit eigen zak te betalen. Let op: Verzekeraars kijken niet naar de grootte van de schade: schade is schade, hoe groot dan ook. Dus het uitkeren voor het herstel van een klein krasje, of het volledig vervangen van de bumper, maakt voor de verzekeraar niet uit. Je zakt in beide gevallen evenveel in de “bonus-malus ladder”.

Bonus – Malussysteem

Om een idee te krijgen hoe het Bonus-Malussysteem werkt kun je de onderstaande tabel raadplegen: Bonus malussysteh3 Let op: Dit is een voorbeeld hoe het bonus-malus systeem zou kunnen werken voor jouw verzekeraar. Om precies te weten hoe het bonus malus systeem van jouw verzekeraar werkt, dien je contact op te nemen met de verzekering. Voorbeeld:

  • Je hebt al 8 schadevrije jaren (lees: je hebt al 8 jaar geen schade geclaimd)
  • Je hebt schade aan je auto voor een bedrag van €220
  • Je betaalt jaarlijks €500 aan premie
  • Je no-claim korting is 50%
  • Na het claimen van het schadebedrag gaat je no-claim korting van 50% naar 75%

Als je de schade van €220 zou claimen zou dit betekenen dat jouw premie van €500 naar €750 per jaar gaat, oftewel €250 extra per jaar! In dit geval is het voordeliger om de kosten voor je autoschade (eenmalig) zelf te betalen, in plaats van deze te claimen bij de verzekeraar.

Grote schades

Bij grotere schades met een aanzienlijk duurdere reparatie is het meestal wel een goed idee om dit te claimen bij de verzekering. Controleer in dit geval wel of er een eigen risico aan jouw autoverzekering gekoppeld is. Mocht de eigen risico in dit geval in de buurt komen van de reparatiekosten (of er net overheen), dan is het vaak toch een beter idee de reparatie zelf te betalen. Anders ben je én je eigen risico kwijt, en ben je je schadevrije jaren kwijt. Denk dus goed na voordat je grotere schades claimt, en bespreek met de verzekeraar wat de invloeden zullen zijn op je no-claim korting.

No-claimbeschermer

Sommige verzekeraars hanteren een zogeheten “no-claimbeschermer”. Dit houdt in dat je één keer per jaar een schade bij de verzekering kunt claimen zonder dat de korting omlaag gaat. Ook is het een minder groot probleem om schade te claimen als de opgespaarde schadevrije jaren zo hoog zijn, dat er amper tot geen effect is op de korting bij het claimen van de schade (zie de tabel hierboven voor een voorbeeld). Het claimen van de kosten van jouw autoschade is dus volledig afhankelijk van de situatie, daarom is het verstandig na te gaan wat in jouw geval de beste mogelijkheid is, en raden wij altijd aan de situatie aan de verzekeraar voor te leggen. Zij kunnen je ongetwijfeld helpen en adviseren bij de beslissing.

Offertes autoschade

Ben jij benieuwd wat het herstellen van jouw autoschade gaat kosten? Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende schadeherstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto!


Populaire artikelen