Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade voorkomen

Alles over je airco

Fixico Team, 7 Februari 2018

Wat zouden we in dit land met wisselvallige weersomstandigheden toch moeten zonder airconditioning? Met hoge temperaturen zit je er dankzij de airco altijd lekker koeltjes bij. Met koud weer rijd je met een warme glimlach langs koukleumende fietsers. Top. Wist je dat je airco zelfs bijdraagt aan de verkeersveiligheid door te voorkomen dat je ramen beslaan? Lees hier alles over de airco en hoe je deze het beste kunt onderhouden om schade te voorkomen.

Verschillende soorten airconditioning

Er zijn drie verschillende soorten airco systemen: handmatige airconditioning, semiautomatische airconditioning en volautomatische airconditioning.

Handmatige airconditioning

Bij een handmatige airconditioning kun je zelf bepalen hoe hoog je de temperatuur en blaaskracht instelt. Deze airco reageert dus niet zelf op de temperaturen in je auto.

Semiautomatische airconditioning

Deze versie van airconditioning wordt ook wel ‘climatic’ genoemd. Dit systeem houdt door middel van sensoren zelf de temperatuur in de gaten en past de luchtstromen hier op aan. De kracht waarmee deze lucht in je auto wordt geblazen, stel je wel zelf in.

Volautomatische airconditioning

De volautomatische airco's wordt ook wel ‘climate control’ genoemd. Die naam verklapt al eigenlijk wat dit systeem doet, namelijk het controleren en regelen van het klimaat in je auto. Dit airconditioning systeem heeft allerlei sensoren en kan de perfecte temperatuur verzorgen. Jij stelt in hoe je het wilt hebben en dit stukje technologie doet de rest. Nieuwere auto’s worden tegenwoordig standaard uitgerust met een volautomatische airconditioning. Dit is dan ook het meest zuinige en geavanceerde systeem.

Goed gebruik van je airco

Te warm?

Als je de airco te warm hebt ingesteld, dan wil je het liever wat koeler hebben. Wacht dan niet tot je airco alle warme lucht weer heeft terug gekoeld, maar zet ook even een raampje open. Zo hoeft je airco niet meer terug te koelen dan nodig en bespaar jij op je brandstof gebruik.

Laatste kwartiertje

Je airco werkt via een verdamper. Deze bevindt zich in een afgesloten en donkere plek en wordt vochtig als de airco ingeschakeld is. Raad eens wie er van donkere en vochtige plekken houden? Juist ja...Schimmels en bacteriën. Het is een goed idee om ongeveer een kwartier voor aankomst je airco uit te zetten. Zo kan je verdamper goed drogen.

Gebruik je airco het hele jaar

Het is beter voor je airco om deze veel te gebruiken, zo blijft hij langer goed werken.

Onderhoud

Het is aan te raden om je airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. Een slecht werkende airco heeft namelijk direct effect op je brandstofverbruik. Voor het onderhoud maakt het eigenlijk niet uit of je de airco nou veel of juist heel weinig gebruikt. Door hem gewoon regelmatig te onderhouden, voorkom je dat hij stuk gaat. Wij kunnen je namelijk vertellen dat je het waarschijnlijk best warm kan krijgen, als je ziet wat het kost om je airco te laten repareren of vervangen.

Fixico

Heb jij schade aan je auto? Het is altijd een goed idee om je opties te vergelijken. Zo weet je van te voren precies wat de schade gaat zijn voor jouw portemonnee. Met Fixico ontvang je kosteloos en snel, meerdere offertes van schadeherstellers bij jou in de buurt. Wil jij schade herstellen? Vergelijk dan nu gemakkelijk en overzichtelijk op Fixico.nl


Populaire artikelen