Schade voorkomen
Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden?
Fixico, 10 Augustus 2017
Veel mensen denken dat het gebruik van banden voor verschillende seizoenen (de zomer- en winterbanden) verzonnen is om de kas van de garages te spekken. Maar niets is minder waar! Er zijn wel degelijk belangrijke verschillen tussen zomer- en winterbanden. In eerste oogopslag lijkt er weinig verschil tussen de twee typen autobanden, maar het is wetenschappelijk bewezen dat er wel degelijk belangrijke verschillen zijn op het gebied van prestatie en grip op het wegdek.
De belangrijkste verschillen
Er bestaan enkele belangrijke verschillen tussen zomer- en winterbanden die je moet weten! Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Profiel: Een duidelijk verschil tussen zomer- en winterbanden zijn de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen. Deze lamellen zorgen voor meer grip bij het remmen en optrekken. Gedurende het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort “grijpers” op het wegdek. De meeste lamellen zijn dwars op de winterband geplaatst om extra grip te creëren bij het optrekken en remmen. Voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst.
- Rubbersamenstelling: De rubbersamenstelling van zomer- en winterbanden verschilt. Het loopvlak (het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek) van een winterband is voorzien van een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben. Het rubber van een zomerband vervormt moeilijker bij een temperatuur van 0 graden terwijl het rubber van de winterband flexibel blijft.
- Oneffenheden in het wegdek: Ieder wegdek bestaat uit kleine oneffenheden. Doordat de winterband een zachtere rubbersoort heeft, vervormt het rubber makkelijk wanneer hij over oneffenheden in het wegdek rijdt. Hierdoor worden de oneffenheden makkelijker opgevangen. De band heeft dus meer grip op het wegdek!
- Remweg: De remweg van je auto is afhankelijk van verschillende factoren. De beginsnelheid, het wegdek, de weeromstandigheden maar ook het type band spelen een belangrijke rol.
- Onder de +7 graden is de remafstand met winterbanden korter. Bij een snelheid van 100 km/u sta je 4 meter eerder stil.
- Met winterbanden is bij sneeuw de remweg meer dan de helft korter bij een snelheid van 50 km/u. Je staat binnen 28 meter eerder stil.
- Trekkracht: De trekkracht van een winterband bij winterse omstandigheden is aanzienlijk beter dan die van een zomerband.
- Geluidsproductie: Het rollen van de banden over een wegdek geeft geluid. Door de juiste banden te kiezen kun je het zogeheten “afrolgeluid” reduceren. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden.
Bij lage temperaturen wordt het rubber van zomerbanden relatief hard. Dit zorgt voor meer afrolgeluid. Winterbanden produceren in de winter minder geluid in de auto dan zomerbanden. In de zomerperiode daarentegen produceren winterbanden meer geluid.
Banden wisselen
Wissel je banden op tijd voor een optimale verkeersveiligheid! Veel automobilisten weten niet wanneer ze over moeten stappen van winter- naar zomerbanden. In het voorjaar schommelen de temperaturen nog veel en komen ze ‘s nachts zelfs nog rond het vriespunt te liggen.
Om automobilisten er op te wijzen dat het tijd is om de winterbanden om te wisselen voor zomerbanden heeft branchevereniging VACO de zogeheten “bandenwisselweken” in het leven geroepen. Op het moment van het verzetten van de klok naar de zomertijd is het dan ook tijd voor zomerbanden. De bandenwisselweken zullen ondersteund worden door diverse radio commercials om automobilisten er op te attenderen dat het tijd is voor zomerbanden.
Advies bandengebruik
Het is af te raden om in de zomer door te blijven rijden met winterbanden, omdat het rubber van winterbanden zachter wordt bij hogere temperaturen, wordt de remweg van de auto langer en neemt de kans op ongelukken toe. Bij temperaturen boven de 7 graden Celsius zorgen zomerbanden juist voor meer grip op de weg, een betere wegligging en een kortere remweg. Een ander voordeel van zomerbanden is dat deze bij de juiste temperatuur ervoor zorgen dat het brandstofverbruik wordt verminderd. Daarbij is het dan wel belangrijk dat je de banden op de juiste spanning houdt.
Het is wel mogelijk om met winterbanden door te rijden in de zomer maar het is dus niet ideaal. Daarnaast slijten de banden door de hogere temperaturen ook nog eens een stuk sneller dan in de winter, dit terwijl het diepe profiel van de winterbanden juist in de winter van essentieel belang is.