Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

5 tips om zuinig te rijden met een elektrische auto

Fixico Team, 28 Maart 2018

De elektrische auto is eigenlijk nu al niet meer weg te denken van onze wegen. Als je dit leest dan is de kans groot dat jij er een hebt of er serieus aan zit te denken om er een aan te schaffen. Waarom ook niet, het is namelijk veel beter voor het milieu. Ok... Eerlijk is eerlijk, je geniet ook van een belastingvoordeel, stroom is veel goedkoper dan brandstof en je kunt je auto gewoon voor je huis opladen. Wat je jezelf misschien afvraagt, is wat je kan doen om zo zuinig mogelijk te rijden met een elektrische auto. Dat komt goed uit, want wij hebben 5 tips voor je.

1. Zorg dat je de accu vaak en tijdig oplaad

Je gaat toch ook niet pas tanken als je tank helemaal leeg is toch? Bij elektrische auto’s hoef je dus ook niet te wachten en je accu kan prima tussendoor opgeladen worden. In principe kan dit met de juiste laadkabels gewoon met stroom van thuis, maar dan ben je wel gemiddeld zo’n 8 à 10 uur kwijt voordat je auto is opgeladen. Gebruik maken van een ‘laadpaal’ is een beter idee. Er zijn drie verschillende soorten laadpunten waarmee je jouw auto sneller kan opladen:

De laadpaal voor thuis

Om je auto volledig op te laden ben je ongeveer 4 uur kwijt. wist je trouwens dat sommige gemeenten zelfs helemaal gratis een elektrisch oplaadpunt voor de deur bouwen?

De publieke laadpaal

Om je auto volledig op te laden ben je ongeveer 4 uur kwijt. Inmiddels zijn er al veel openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s in Nederland. Er zullen in de toekomst alleen maar meer oplaadpunten bijkomen.

De snellaadpaal

Met deze laadpaal, is je auto in een half uur weer helemaal opgeladen. Deze palen vind je langs de snelweg, op carpoolplaatsen en vaak op grote parkeerterreinen.

2. Gebruik de brake-stand

Als je auto in de ‘brake stand’ staat dan remt de auto automatisch zodra je het gaspedaal loslaat. Op die manier wordt er automatisch energie teruggewonnen en gaat je accu minder snel leeg. Er komt ook energie vrij als je zelf op het rempedaal drukt, maar als je auto is afgeremd kost het altijd meer energie om deze weer te zelf te laten versnellen.

3. Doe rustig aan

Een hogere snelheid betekent automatisch meer energie verbruiken. Dit komt vooral door de tegenkracht van de luchtweerstand, daarom verbruik je t met wind tegen ook altijd meer energie. Als je zuinig wilt rijden kun je dus beter niet te hard rijden, maar lekker rustig aan doen. Op de snelweg zou je bijvoorbeeld rond de 90 k/m per uur kunnen rijden, dit is een veilige en zuinige snelheid.

4. Ga achter iemand anders rijden

Sporters doen het ook, waarom jij niet? Als je achter anderen rijdt, blijf je in hun 'slipstream', heb je minder last van de luchtweerstand en verbruik je dus minder energie. De auto voor je doet namelijk al het zware werk en jij rijdt er fluitend achter. Hou het natuurlijk wel veilig en zorg voor genoeg afstand.

5. Zorg voor een hoge bandenspanning

Als je zorgt voor een iets hogere druk op je banden dan de spanning die de fabrikant aangeeft, dan verlaag je de ‘rolweerstand’. Zonder nu een heel technisch verhaal te houden, zorg je er simpel gezegd voor dat je minder energie verbruikt. Let wel op dat je de druk op je banden niet te hoog gaat opvoeren! Met een hogere bandenspanning heb je namelijk ook een langere remweg en over het algemeen minder grip op de weg. Voorkom dus onveilige situaties.

Fixico

Fixico maakt autoschadeherstel makkelijker, ook voor elektrische auto’s. Met Fixico breng je binnen 24 uur duidelijk je opties in kaart: Je weet van te voren precies hoeveel je gaat betalen, hoe je schade kan worden hersteld en hoelang dit gaat duren. Fixico werkt alleen met erkende schadeherstellers en daarom ben je niet alleen verzekerd van kwaliteit, maar ook van minimaal 4 jaar garantie. Heb je autoschade? Vergelijk gratis en snel meerdere schadeherstellers bij jou in de buurt.


Populaire artikelen