Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Kan ik deukjes op mijn auto zelf verwijderen?

Fixico Team, 18 Oktober 2018

Online zijn allemaal manieren te vinden om zelf deukjes te verwijderen, sommige klinken logisch andere vrij bizar. Wij besloten om de proef op de som te nemen en hebben meerdere doe-het-zelf deukverwijderingstips onderzocht.

Uitdeuken met een haarföhn

Wij vonden deze gelijk al vrij bizar klinken, maar blijkbaar zou een gewone föhn perfect geschikt zijn om kleine tot zelfs middelgrote deukjes in mum van tijd te verwijderen. Wat heb je nodig:

 • haarföhn

Hoe werkt het?

De deuk moet bij deze methodes van achteren toegankelijk zijn, dus eerst moet het gedeukte onderdeel van de auto worden verwijderd. Met de föhn verwarm je vervolgens de gedeukte plek. Houdt een afstand van minimaal 10cm aan en zet je föhn niet te warm om schade aan je autolak te voorkomen. Zodra het materiaal flexibel genoeg is om te buigen, kun je voorzichtig vanaf de andere kant de deuk terugduwen.

Werkt het?

Deze methode klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het natuurlijk ook. Alleen al het verwijderen van een auto-onderdeel vergt erg veel kennis en ervaring, en is niet geheel zonder risico. Daarnaast is het lastig om te definiëren wat nou precies een ‘normale haarföhn’ is, is ‘de föhn niet te warm zetten’ niet echt een gedetailleerde en duidelijke beschrijving en ‘voorzichtig de deuk terugduwen’ klinkt ook niet als een waterdicht plan. Stel je voor dat je dit probeert, lakschade creëert en vervolgens het onderdeel niet meer netjes terug gemonteerd krijgt. Buiten het feit dat je voor gek staat bij de schadehersteller waar je uiteindelijk toch terecht komt, is het prijskaartje voor schadeherstel ook gelijk een stuk hoger. Kortom: Uitdeuken met een haarföhn raden wij ten zeerste af.

Deuken op je auto verwijderen met kokend water

Deze eenvoudige methode zou ideaal zijn om gedeukte plastic bumpers of dorpels te herstellen. Wat heb je nodig:

 • waterkoker

Hoe werkt het?

Net als de haarföhn methode gaat deze doe-het-zelf methode ervan uit dat de deuk van alle kanten kan worden bereikt. Het volledige onderdeel moet daarom ook eerst worden gedemonteerd. Vervolgens dien je voorzichtig kokend heet water langzaam over het kunststof oppervlak te gieten. Blijf gieten totdat het plastic zo zacht is dat je het materiaal van achter weer glad kan buigen en terug kunt duwen.

Werkt het?

De kans dat je je vingers verbrand, is vele malen hoger dan dat je de deuk succesvol zal verwijderen. Door 'op gevoel' kokend heet water over je beschadigde onderdeel te gieten, is het risico groot dat je het materiaal vervormt en onbeschadigde gedeeltes beschadigd. Vervormde onderdelen zullen volledig vervangen moeten worden en (je raad het waarschijnlijk al) dat is vele malen duurder dan een deukje laten verwijderen door een schadehersteller. Conclusie: Probeer dit alsjeblieft niet.

Autodeukjes verwijderen met een lijmpistool en een heteluchtpistool

Volgens de anonieme tipgever op een website waar we op terecht zijn gekomen, kan kleinere deukschade (zoals hagelschade en steenslag) makkelijk verwijderd worden met behulp van wat handigheid, wat pinnen, een lijmpistool en een heteluchtpistool.

Hoe werkt het?

In tegenstelling tot de haarföhn- of waterkokermethode, hoef je bij het verwijderen van deukjes met een heteluchtpistool niet eerst het gehele onderdeel los te koppelen. In plaats daarvan gebruik je hete lijm om een grote pin in de deuk vast te zetten en deze vervolgens terug te trekken. Nadat je de deuk heb teruggetrokken, gebruik je het heteluchtpistool om de pin(nen) en de lijm te verwijderen.

Werkt het?

In principe is deze methode afgeleid van uitdeuken zonder spuiten, maar dan zonder bekwaam personeel, speciaal uitdeukgereedschap en ervaring die voor deze methode vereist is. Met deze verwijderingsmethode kan enorm veel mis gaan. Aan de ene kant bestaat het gevaar dat de lijm je lak beschadigt of lelijke lijmsporen achterlaat. Aan de andere kant is er een grote kans dat je de deuk te ver terugtrekt en dan weer terug moet slaan. Dit gebeurt in de werkplaats van een schadehersteller ook wel eens, maar zij zijn getraind in de fijne balans tussen trekken en kloppen. Uitdeuken zonder spuiten is een voordelige en snelle herstelmethode die vaak wordt toegepast om deukschade te verwijderen zonder lakschade te veroorzaken. Als je dit zelf gaat proberen is het risico op lakschade vele malen hoger en ben je uiteindelijk veel meer geld kwijt om je autoschade te herstellen.

Door hete lucht en ice spray deukjes op je auto verwijderen

Deze heet-koud methode zou geschikt zijn voor het verwijderen van gladde, ronde deuken zonder lakschade. Het idee is dat je door snelle temperatuurwisseling het matriaal terug laat knallen in haar oorspronkelijke vorm. Plotselinge temperatuurverschillen kunnen effect hebben op materialen. Een glas kan bijvoorbeeld barsten als je deze net uit de hete vaatwasser haalt er er koud water in doet. Kunnen deukjes op je auto verwijderd worden door deze met abrupte temperatuurverschillen eruit te knallen? Wat heb je nodig:

 • heteluchtpistool
 • icespray of droogijs

Hoe werkt het?

Deze methode is gebaseerd op het feit dat het oppervlak door plotselinge temperatuurschommelingen automatisch zal uitzetten en krimpen. Hierdoor hoef je het gedeukte onderdeel dus niet te demonteren. Eerst verwarm je het gedeukte plaatwerk met een heteluchtpistool (of föhn). Na een paar minuten spuit je de icespray (of leg je droogijs) op de deuk. Even wachten en de deuk moet vervolgens vanzelf terugspringen en je deukschade is weer verleden tijd.

Werkt het?

Doe dit alsjeblieft niet, behalve als je ernaar uitkijkt om naast je deuk ook nog met dure lakschade te zitten. Beide het verhitten en koelen van de deuk kan je lak beschadigen. Als de temperatuur te hoog is kan je met een heteluchtpistool je laklaag aantasten, vervormen of verbranden en ice spray of droogijs? Die kunnen je laklaag laten versplinteren.

Uitdeuken met een ontstopper

In menig huishouden biedt de toitletonstopper al jarenlang uitkomst bij verstopte gootstenen en toitletten. Iedereen heeft er wel eentje thuis, kan je hiermee ook deuken op je auto verwijderen? Wat heb je nodig:

 • kokend water
 • haarföhn of heteluchtpistool
 • ontstopper

Hoe werkt het?

Bij deze methode hoef je het onderdeel niet eerst te demonteren. In plaats daarvan verwarm je het gedeukte onderdeel met kokend water, dan wel een föhn of een heteluchtpistool. Als het plastic soepel genoeg is, zet je de zuignap van de ontstopper op de gedeukte plek en trek je de deuk terug.

Werkt het?

De kans bestaat dat je de deuk te ver terugtrekt waardoor er een bolling of scheuren zullen ontstaan. Het kan ook zo zijn dat de hittebron die je gebruikt je laklaag beschadigt of zelfs vervormt. Als vuistregel kun je aanhouden dat een ontstopper niet is gemaakt is om je auto uit te deuken en dat je deze dus beter ook niet daarvoor kunt gebruiken.

Uitdeukgereedschap

Ok, als ik dus geen ontstopper of haarföhn ga gebruiken dan is er toch misschien gewoon professioneel uitdeukgereedschap beschikbaar? Klopt! speciaal en professioneel gereedschap om je auto uit te deuken is online gewoon te koop, of zelfs te huren. Op verschillende forums wordt er aangegeven dat je met het juiste gereedschap makkelijk zelf je auto kunt uitdeuken. Wat je precies nodig hebt is natuurlijk wel afhankelijk van de soort deuk, de grootte en het beschadigde onderdeel.

Wat is uitdeukgereedschap?

Er is een enorm aanbod beschikbaar, maar er zijn ook standaard sets te verkrijgen. Zo’n set bestaat over het algemeen vaak uit:

 • Uitdeukhamer (ronde en/of vierkante kop)
 • Krimphamer (pen en/of kop)
 • Losse koppen voor de hamers
 • Universele handvuist (vlak of rond)
 • Uitdeuk slagtrekker
 • Lijmpistool of lijmstiften
 • Tangenset
 • Lijmoplosser
 • Luxe opbergdoos

De prijs van een professionele uitdeukset verschilt per leverancier en is helemaal afhankelijk van de inhoud, maar voor een complete set ben je toch al snel een paar honderd euro kwijt.

Werkt het?

Met goed gereedschap kom je een heel eind toch? Het lijkt natuurlijk sowieso een beter idee dan te gaan klooien met bijvoorbeeld ontstoppers, waterkokers en föhns en dat is natuurlijk ook wel zo, maar als je niet weet wat je aan het doen bent dan zul je waarschijnlijk al snel de situatie verergeren. Het goede nieuws? Met het juiste gereedschap zie je er in ieder geval wel een stuk professioneler uit terwijl je jouw autoschade verergert. Naast de juiste tools, is namelijk ook kennis en ervaring nodig om het gereedschap goed te kunnen toepassen. Ons advies? Doe het niet. Misschien is de prijs die je betaalt voor het gereedschap wel hoger dan de prijs voor het herstellen van je deukschade bij een vakkundig herstelbedrijf.

Hoe maak ik mijn auto deukvrij?

Het is toch echt verstandig om het uitdeuken aan de professionals over te laten. Bij de doe-het-zelf methodes is de kans namelijk erg groot dat je juist schade veroorzaakt en dan ben je vaak uiteindelijk nog veel duurder uit… Laat die waterkoker, WC ontstopper en dat lijmpistool dus alsjeblieft binnen staan en ga gewoon opzoek naar een uitdeukexpert bij jou in de buurt. Wist je trouwens dat het uitdeuken van deukjes helemaal niet veel geld hoeft te kosten? Schadeherstellers maken gebruik van moderne herstelmethodes, zijn vaak gespecialiseerd in uitdeuken van auto's en er is steeds meer mogelijk! Met uitdeuken zonder spuiten kunnen herstellers bijvoorbeeld snel en voordelig jouw auto weer deukvrij maken.

Fixico

Met meer dan 650 erkende herstellers heeft Fixico het grootste schadeherstelnetwerk van Nederland en hebben we al duizenden autobezitters mogen helpen. Hoe werkt het? Dit is heel eenvoudig! Je uploadt foto’s, omschrijft je schade en ontvangt binnen 24 uur meerdere offertes van de beste herstelbedrijven bij jou in de buurt. Vergelijken doe je overigens niet alleen op basis van prijs, maar ook door te kijken naar service-opties, afstand en beoordelingen. Zo weet jij van tevoren precies waar je aan toe bent en kun je moeiteloos de juiste beslissing nemen. Je hoeft je ook nooit zorgen te maken over kwaliteit. Fixico werkt namelijk alleen met herstellers die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, minimaal vier jaar garantie bieden en allemaal je schade voor de afgesproken prijs herstellen. Vergelijken via Fixico is helemaal gratis en volledig vrijblijvend, dus je zit nooit ergens aan vast! Heb jij last van autodeukjes en ben je benieuwd wat het gaat kosten om jouw deukschade te herstellen? Plaats dan vandaag nog je schade op Fixico en start met vrijblijvend vergelijken!


Populaire artikelen