Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Verkeerd getankt wat nu?

Fixico Team, 21 Maart 2018

Verkeerd tanken is vervelend. Naast het feit dat je jezelf natuurlijk erg stom voelt kan het ook nog eens voor grote schade aan je motorblok zorgen. Als automobilist tank je natuurlijk regelmatig, tanken is dan ook een handeling waar je niet bewust over nadenkt en daar ligt juist het gevaar. Verkeerd tanken komt dan ook het meeste voor als je in een andere auto rijdt dan normaal en je er niet bij stilstaat dat de motor op een andere brandstof loopt. Onbewust pak je gewoon de slang die je altijd pakt en voor je erg in hebt, vul je de tank met de verkeerde brandstof. Wat moet je doen als het jou overkomt? Wat voor gevolgen heeft verkeerd tanken eigenlijk? Wat gebeurt er als brandstof in een dieselmotor komt en andersom? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht.

Wat moet je doen als het jou overkomt?

Kom je erachter voordat je wegrijdt?

Het niet starten van je auto is nu eigenlijk het beste wat je kan doen. Om grote schade aan je motor te voorkomen moet je zorgen dat de brandstof niet wordt rondgepompt. Sleutels uit het contact halen en stil blijven staan dus. Loop even het tankstation binnen om dit netjes aan te geven. Zo voorkom je boze ogen en irritatie. Het is nu belangrijk dat je tank vakkundig wordt leeggepompt. Hiervoor heb je een pechhulpdienst nodig en afhankelijk van de pechhulpdienst en de eventuele voorwaarden van je verzekering, kunnen hier hoge kosten aan verbonden zitten. Als je belt, informeer dan gelijk even naar de kosten, zo weet je van te voren waar je aan toe bent en wellicht is er wel een andere optie die goedkoper is.

Kom je er onderweg achter?

Zet je auto zo snel mogelijk aan de kant. Hoe langer je verder rijdt hoe groter de kans is dat je de motor beschadigd en de kosten voor reparatie nog hoger zullen uitvallen. Bel zo snel mogelijk een bergingsbedrijf om je auto te laten wegslepen. Nu je auto veilig van de weg is, is het belangrijk dat je de tank laat leegpompen en je auto grondig laat controleren.

Wat voor gevolgen heeft verkeerd tanken?

De gevolgen hangen van je motor af, een dieselmotor werkt namelijk anders dan een benzinemotor. Simpel gezegd maken beide motoren gebruik van een mengsel dat verbrand wordt, waardoor er energie ontstaat. Het verschil tussen de twee soorten, zit hem vooral in de manier waarop de brandstof wordt ontstoken.

Benzine in een dieselmotor

Diesel werkt smerend, benzine niet. Hierdoor zal benzine schade veroorzaken aan een dieselmotor. Waar normaal de diesel de brandstofpomp smeert, heeft benzine juist een meer ‘schralende’ werking. Zelfs een kleine hoeveelheid benzine kan al tot forse schade leiden.

Diesel in een benzinemotor

Omdat diesel van zichzelf veel slechter ontbrandt dan benzine kan de benzinemotor de diesel niet goed verwerken. Hierdoor ontstaat er veel rook. Dit komt omdat de onverbrande en 'smerende' diesel langs de zuigers in de verbrandingsmotor zal lopen en ervoor zorgen dat het oliepeil stijgt.

verkeerde benzine in een benzinemotor

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je per ongeluk SuperPlus 98 benzine tankt in een Euro95-Tank of andersom. Dan is dit over het algemeen geen probleem. De getallen 95 en 98 staan voor het octaangetal. Hoe hoger het octaangetal, hoe later de benzine uit zichzelf ontbrandt. De benzinemotor in je auto is afgesteld op een bepaald type en zal bij het juiste type over het algemeen beter presteren en wellicht minder verbruiken. Als je je vergist, zal je motor in ieder geval geen schade oplopen.

Hoe kun je verkeerd tanken voorkomen?

  • Probeer jezelf niet af te leiden tijdens het tanken en zorg ervoor dat je er zeker van bent dat je de juiste slang te pakken hebt.
  • Als de slang niet goed past, stop dan meteen. Het is waarschijnlijk niet de juiste brandstof.
  • Nieuwe auto? Check voordat je gaat tanken welke brandstof erin moet.
  • Huur- of leenauto? Vraag het aan het huurbedrijf of de eigenaar van de auto welke brandstof je moet gebruiken.
  • Meestal staat aan de binnenkant van het tankklepje welke brandstof je moet tanken.
  • Voordat je op vakantie gaat, is het handig om te weten hoe het type brandstof in het buitenland heet, dit kun je gemakkelijk online vinden.

Fixico

Met Fixico kun je gemakkelijk en vrijblijvend erkende schadeherstellers bij jou in de buurt vergelijken. Heb jij schade aan je auto en wil je precies weten wat het herstel gaat kosten? Met Fixico weet je van te voren altijd precies waar je aan toe bent, ben je verzekerd van kwaliteit en minimaal 4 jaar garantie. Binnen 24 uur ontvang je meerdere offertes van erkende schadeherstellers bij jou in de buurt.


Populaire artikelen