Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade voorkomen

Alles over de invloed van alcohol op je rijgedrag

Fixico Team, 30 Mei 2018

Het is erg gevaarlijk om met drank op aan het verkeer deel te nemen, alcohol beïnvloedt namelijk je concentratie- en reactievermogen. Ga maar na… Als je na het uitgaan een broodje döner eet, hoe vaak knoei je dan niet per ongeluk een flinke klodder knoflooksaus op je shirt? Precies. Hoe beïnvloedt drank eigenlijk je gedrag? Met hoeveel alcohol mag je wettelijk nog de weg op en wat zijn eventuele boetes of gevolgen als je de regels niet opvolgt? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht.

Hoe beïnvloedt drank je gedrag?

Je hebt het misschien niet gelijk door, maar zelfs al na het eerste glas neemt je reactie- en concentratievermogen af. Om de gevolgen goed duidelijk te maken, vergelijken we de effecten van alcohol op je rijgedrag met de effecten van alcohol op je gedrag in de kroeg.

1. Je neemt meer risico’s

Met een drankje op ben je overmoedig, heb je iets meer lef en ben je er vaak zeker van dat je alles onder controle hebt.

In de kroeg

Je voelt je goed en zelfverzekerd. Je stapt op dat mooie meisje af, knoopt spontaan een leuk gesprek aan en vraagt om haar telefoonnummer.

In de auto

Je voelt je goed en zelfverzekerd. Je neemt meer risico en besluit om in te voegen op een moment wanneer daar eigenlijk helemaal geen ruimte voor is.

2. Je reactievermogen is minder snel

Alcohol heeft een verdovende werking op je hersenen, hierdoor reageer je minder snel en is het lastiger om je goed te kunnen concentreren.

In de kroeg

Tijdens het vragen van haar telefoonnummer, wil je nonchalant tegen de bar aanleunen. Helaas stoot je met je elleboog onhandig haar glas wijn om. Terwijl je jezelf excuseert, besef je dat je haar naam bent vergeten.

In de auto

Achter het stuur heb je langer nodig om te reageren op verkeerssituaties en je hebt dingen minder snel door. Je zult een stuk trager reageren op onverwachte situaties. Het risico op een ongeluk wordt hierdoor groter.

3. Je hebt last van tunnelvisie

Doordat het met drank op lastiger is om te concentreren, zul je dit automatisch proberen te compenseren door op minder dingen te letten. Je hebt de neiging om je blik vooruit te richten en je hebt minder in de gaten wat er om je heen gebeurt.

In de kroeg

Na het zoveelste toiletbezoek, loop je in een rechte lijn weer terug naar je flirt. Je hebt je eigen drempels misschien verlaagd, maar de drempels op de vloer lijken ineens een stuk hoger. Je struikelt half, maar weet wonder boven wonder strompelend overeind te blijven...In je strijd met de zwaartekracht, heb je echter iets moeten uitwijken en ben je per ongeluk (keihard) op de voet van haar beste vriendin gaan staan.

In de auto

Je probeert je te concentreren en richt je blik op de weg voor je. Hierdoor let je minder op wat er links, rechts of achter je gebeurt. Je hebt minder zicht op de verkeerssituatie en zal sneller in een ongeluk terecht komen.

Wat is wettelijk toegestaan?

In principe is het natuurlijk verstandig om gewoon helemaal niet aan het verkeer deel te nemen als je middelen hebt gebruikt die je rijgedrag beïnvloeden. Wettelijk zit het volgens de Rijksoverheid, het OM en de politie als volgt in elkaar:

Rijbewijs langer dan 5 jaar

Als er meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed zit is het verboden om achter het stuur te zitten. Als je wordt aangehouden en er blijkt meer dan 0,8 promille aanwezig te zijn, dan kan er naast een flinke boete en eventuele inname van je rijbewijs ook een educatieve maatregel worden opgelegd.

Rijbewijs korter dan 5 jaar

Je wordt nu nog wettelijk gezien als beginnend bestuurder en er gelden strengere regels van het OM. Je mag niet deelnemen aan het verkeer als er meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed zit. Wordt je aangehouden en heb je als beginnend bestuurder meer dan 0,5 promille in je systeem? Dan kan er naast een hoge boete en eventuele inname van je rijbewijs ook een educatieve maatregel worden opgelegd.

Wat is alcoholpromillage?

'Promillage' wordt gebruikt om het volume van de hoeveel alcohol dat aanwezig is in je bloed, in procenten aan te gegeven. De opname van alcohol in het bloed en het effect hiervan is voor iedere persoon anders. Dit heeft te maken met leeftijd, gewicht, lengte en of je regelmatig drinkt of niet. Hoewel het dus verschilt, kun je in principe het volgende als vuistregel aanhouden:

  • Een promillage van 0,2 staat gelijk aan ongeveer 1 glas bier of wijn die binnen een uur wordt gedronken.
  • Een promillage van 0,5 staat gelijk aan ongeveer 2 glazen bier of wijn die binnen uur worden gedronken.

Hoe gaat de politie te werk?

De politie maakt gebruik van een blaastest, dit wordt ook wel ademtest genoemd. Je moet dan 20 seconden lang blazen op een pijpje die verbonden is aan een digitale tester.

Maar wacht even, er moet toch duidelijk worden hoeveel alcohol er in mijn bloed zit? Klopt. Dit apparaat meet ook niet de waardes in je bloed, maar het aantal microgram alcohol per liter adem. Met deze uitslag kan de politie afleiden wat het alcoholpromillage in je bloed is. De uitslag van deze test bepaalt dan ook of je mee moet naar het politiebureau voor een bloedtest. Op het bureau zal de politie met speciaal apparatuur meten hoeveel alcohol er precies in je bloed zit.

Boetes en straffen voor rijden onder invloed

Met teveel alcohol op deelnemen aan het verkeer wordt niet gezien als een overtreding, maar als een misdrijf. Afhankelijk van de situatie worden er dan ook vaak zwaardere straffen of hogere boetes opgelegd. In veel gevallen wordt er besloten om tijdelijk de rijbevoegdheid in te trekken en om verplichte educatieve maatregelen op te leggen.

Alcohol en deelnemen aan het verkeer is geen goede mix, wees verstandig en drink gewoon geen alcohol als je nog moet rijden. Zo voorkom je niet alleen boetes, maar zorg je ook voor een zo veilig mogelijk situatie op de weg. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor je passagiers en natuurlijk doe je alle andere weggebruikers hier ook een plezier mee. Als je onder invloed flirt in de kroeg, stoot dan vooral geen drankjes om, probeer tenminste haar naam te onthouden en voorkom dat je op de voet van haar beste vriendin gaat staan.

Fixico

Fixico is een online platform waarmee autobezitters makkelijk en snel offertes kunnen opvragen bij erkende schadeherstellers. Met Fixico weet je van tevoren altijd precies waar je aan toe bent, ben je verzekerd van kwaliteit en heb je altijd minimaal 4 jaar garantie. Wist je dat Fixico gebruikers gemiddeld zelfs zo’n 30% besparen op herstelkosten? Heb jij schade aan je auto en ben je benieuwd wat het je gaat kosten om dit te laten herstellen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend je opties via Fixico.


Populaire artikelen