Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Wat kost een auto maandelijks?

Fixico Team, 4 Juli 2018

Misschien zit jij er op dit moment wel over na te denken om een auto te kopen. Of je nu voor nieuw of occasion gaat, in één keer gaat afrekenen of in termijnen gaat betalen er zijn vele mogelijkheden. Hoeveel je daadwerkelijk gaat uitgegeven hangt natuurlijk helemaal af van jouw wensen. Staar je echter niet blind op enkel de verkoopprijs, er zijn namelijk veel meer kosten waar je rekening mee moet houden. Mijn vader zei vroeger altijd: “Een auto brengt je misschien wel van A naar B, maar als je niet uitkijkt leegt hij wel je portemonnee” en zoals wel meer dingen die mijn vader mij over de jaren heen heeft bijgebracht, klopt dit natuurlijk als een bus. Maar, wat kost een auto nou maandelijks? Het korte antwoord?... Dat hangt er vanaf.

Verschillende soorten kosten

Er zijn verschillende soorten kosten waar je rekening mee moet houden. Om het overzichtelijk te houden zijn deze verdeeld over verschillende categorieën:

  • Vaste kosten
  • Variabele kosten
  • Waardevermindering
  • Overige kosten

Vaste kosten

Bij deze kosten maakt het gebruik van je auto niets uit. Onderstaande kosten moeten hoe dan ook maandelijks betaald worden.

Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)

Zodra je een auto op je naam hebt staan, moet je motorrijtuigenbelasting betalen, dit wordt ook wel ‘wegenbelasting’ genoemd. Deze belasting is bedoeld zodat onze regering het wegennetwerk kan onderhouden, uitbreiden en maatregelen kan nemen om het milieu te beschermen. Hoeveel wegenbelasting je maandelijks moet betalen hangt niet alleen af van het soort auto dat je rijdt, het type brandstof en het gewicht van je auto, maar ook de provincie waarin je woont is prijsbepalend.

Autoverzekering

Als je een auto bezit is het wettelijk verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. WA staat voor ‘wettelijke aansprakelijkheid’, deze verzekering dekt in principe schade die aan derden wordt veroorzaakt. Er zijn uiteraard ook uitgebreidere autoverzekeringen beschikbaar, maar alleen WA is verplicht. De hoogte van de premie voor een autoverzekering is net als de wegenbelasting van vele zaken afhankelijk. Deze premie wordt namelijk door middel van een risicoprofiel door de verzekeringsmaatschappij bepaald. Dit profiel is o.a. gebaseerd op het soort auto, je leeftijd, hoe lang jij je rijbewijs al hebt, welke stad je woont en of je al in het verleden schade hebt gereden.

Variabele kosten

De hoogte van deze kosten zijn helemaal afhankelijk van jouw gebruik. Deze kosten worden daarom ook wel variabele kosten genoemd.

Brandstofkosten

Als je niet in een volledig elektrische auto rijdt dan heb je toch echt nog brandstof nodig om je auto in beweging te krijgen. Wat de prijs voor brandstof is, hangt in eerste instantie af van welk soort brandstof je nodig hebt. Werkt je motor op benzine of diesel? Het bedrag wat je maandelijks aan brandstof uit gaat geven, gaat natuurlijk hand in hand met het aantal kilometers dat je gemiddeld aflegt en hoeveel brandstof jouw auto verbruikt. In principe is diesel per liter goedkoper (huidige prijs is ongeveer € 1,45 per liter) dan benzine (huidige prijs is ongeveer € 1,75 per liter). Dieselvoertuigen rijden ook meestal zuiniger dan benzinevoertuigen, echter zijn de de belastingen en verzekeringskosten voor dieselauto's weer veel hoger. Wat is dan het beste? Als je vaak langere afstanden op een constante snelheid rijdt en jaarlijks sowieso meer dan 20.000 km maakt is diesel waarschijnlijk voor jou de betere optie.

Schoonmaakkosten

Om je auto in goede staat te houden en om schade te voorkomen (ja echt), is het aan te raden om hem regelmatig te wassen en de lak te laten poetsen. Als je dit laat doen in een ‘carwash’ dan ben je al snel minimaal een € 10-tje kwijt. Doe je het zelf ben je misschien goedkoper uit, maar dit is weer afhankelijk van de producten die je gebruikt. Pas trouwens bij het zelf wassen van je auto wel op dat je niet per ongeluk lichte krasjes veroorzaakt.

Onderhoudskosten

Elke auto heeft regelmatig onderhoud (kleine beurt) nodig, hoe vaak dit nodig is voor jouw auto ligt aan de onderhoudsvoorschriften die zijn opgesteld door de fabrikant. Een goedkopere auto kan in gebruik een stuk duurder uitpakken dan een duurdere maar stabielere auto.

Het is ook aan te raden om eens per jaar langs te gaan voor een grote beurt en deze eventueel gelijk te combineren met een APK-keuring.

Reparatiekosten

Wat als je auto stuk gaat of lelijke schade oploopt? De kosten zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van het soort schade. Het vervelende van reparatie- of herstelkosten is natuurlijk dat deze altijd onverwachts komen. Het is dan ook verstandig om alvast maandelijks geld opzij te zetten en een buffer op te bouwen. Nu hoor ik je denken, ja maar ik ben toch gewoon goed verzekerd? Klopt. Uiteraard kun je via je autoverzekering vaak schade claimen, maar toch is het bij kleine schades vaak in je voordeel om zelf deze kosten te betalen. Na het claimen van autoschade bij je verzekering verandert de korting die gepaard gaat met je schadevrije jaren en gaat je premie omhoog.

Kosten voor herstel kunnen per schadeherstelbedrijf enorm verschillen, gelukkig kun je via Fixico makkelijk en snel je opties vergelijken.

Waardevermindering

Nieuwe auto gekocht? Wist je dat zodra je wegrijdt bij de dealer deze gelijk al een stuk minder waard is? Veel autobezitters realiseren zich niet dat de waarde van een nieuwe auto in het eerste jaar gemiddeld gezien al met zo’n 25% daalt. Daarna gaat het gelukkig wel minder snel, maar waardevermindering is uiteindelijk onvermijdelijk. Je kunt de waardevermindering tegengaan (of in iedergeval vertragen) door je auto goed te onderhouden en door je schade altijd zo snel mogelijk te herstellen.

Overige kosten

Nog meer kosten? Jazeker. Heb je al aan een parkeervergunning of parkeerkosten gedacht? Kun je vrij parkeren voor de deur? Of moet je een vaste plek huren? Kosten zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw situatie, maar het is altijd verstandig om ook al na te denken over parkeerkosten zodat je hier rekening mee kunt houden.

Hoeveel kost een auto per maand?

Bijna alle kosten van een auto zijn afhankelijk van jouw specifieke situatie en de auto die je bezit, het is dus eigenlijk onmogelijk om hier eenduidig antwoord op te geven. Om je wel een realistisch idee te geven hebben we hieronder de gemiddelde kosten van verschillende auto’s In Nederland (2017) voor je op een rijtje gezet.

  • Kleinste autoklasse: € 380,-
  • Compacte klasse: € 490,-
  • Kleine middenklasse: € 650,-
  • Middenklasse: € 890,-

Populaire artikelen