Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

5 onmisbare tips bij het verkopen van je auto

Fixico Team, 15 Maart 2018

Een tijdje terug heb je besloten om je auto te gaan verkopen. Je kijkt door het keukenraam naar buiten en ziet je huidige auto staan. Een paar dagen geleden heeft een kind nog met zijn vingers “was mij” op je deur geschreven. Je neemt een slok koffie, haalt je schouders op en denkt “tja..misschien wel goed idee nu”. Je weet al lang welke nieuwe auto je gaat kopen en kan niet wachten om daarin rond te rijden, maar eerst moet je oude auto weg en het liefst natuurlijk voor een beetje een goede prijs. Voordat je echter een online advertentie gaat plaatsen of ouderwets een briefje op je raam gaat plakken...wacht even en lees eerst nog even verder. Met deze 5 tips ben je jouw auto namelijk zo kwijt.

1. Zorg dat je auto schoon is

Het is algemeen bekend dat een eerste indruk altijd het langst blijft hangen en je krijgt hier natuurlijk maar één kans voor. Onderschat dit dus niet en zorg dat je auto er van binnen en van buiten brandschoon uitziet. Potentiële kopers zullen bij het zien van jouw glanzende en schone auto, gelijk vertrouwen hebben in jou als autobezitter. Want iemand die zo zuinig is op zijn spullen die is sowieso te vertrouwen. Dat ben je natuurlijk ook gewoon, maar dat gelooft niemand zomaar. Neem dus goed de tijd om je auto grondig schoon te maken voordat je hem in de verkoop zet. Dit kan namelijk alleen maar je verkoopprijs ten goede komen. Om het makkelijk te maken hebben we hieronder wat schoonmaak stappen voor je op een rijtje gezet:

 • Was je auto grondig en vergeet ook vooral je ramen en velgen niet.
 • Let ook op alle kunststof onderdelen zoals bumpers en sierlijsten, hier zijn speciale schoonmaakmiddelen voor beschikbaar.
 • Ruim de binnenkant van je auto grondig op, orden het dashboardkastje en let ook op de vakjes in de portieren. Zorg dat er geen lege blikjes, snoeppapiertjes of andere verpakkingen meer rondslingeren.
 • Stofzuig de binnenkant van je auto, haal de matten er even uit en vergeet niet om de gedeeltes onder de stoelen mee te pakken.
 • Ruim je kofferbak op en zet een bakje neer met autogereedschap, startkabels, een EHBO kistje en een nieuwe verpakking ruitenwisservloeistof.
 • Als je zelf een beetje handig bent, is het een goed idee om ook je achterlichten en knipperlichten te demonteren en schoon te maken.
 • Breng al je vloeistoffen op peil, je ruiterwisservloeistof heb je net in je achterbak gezet en het is ook aan te raden om je olie te verversen en je tank te vullen.

2. Zorg dat alles nog werkt

Dat je auto moet starten en je knipperlichten moeten werken, snap je hopelijk zelf ook wel. Het gaat hier eigenlijk meer om de kleine dingen. Iets wat wel opvalt, maar wat je zelf al maanden bewust negeert.

“Oh dat lampje?...nee, die doet het soms niet. Wacht, zet je stoel iets naar voren en draai het raam even naar beneden...probeer nog eens?...Ja! zie je, nu werkt het wel. Nu kan je het raam weer dicht doen hoor, soms doet hij dit ineens”.

Dat soort dingen zijn prima als het je eigen auto is en je leert leven met zijn gebreken, maar als je iets wilt verkopen moet je natuurlijk dit soort dingen hebben gemaakt. Ga zelf maar na, als je iets wilt kopen en je ziet dat een lampje of knopje niet goed werkt dan schrikt dat af. Je gaat gelijk denken dat er dan misschien ook wel andere dingen zijn die niet goed werken. Controleer daarom altijd de volgende zaken:

Afstandsbediening deurvergrendeling

Als je afstandsbediening af en toe hapert dan is de kans groot dat de batterijen gewoon bijna op zijn, kleine moeite om deze even te vervangen.

Binnenverlichting

Als een lampje niet werkt valt dit gelijk op, het is dus goed om alle lampjes na te lopen. Denk ook aan: De verlichting van je dashboardkastje, kofferbak, aansteker en asbak.

Werkt de airco nog goed?

Reparatie en onderhoud aan airco’s is niet bepaald goedkoop, veel automobilisten weten dit ook. Als jouw airco dus niet goed werkt dan is de kans groot, dat de verkoop niet doorgaat. Lees hier trouwens alles over het onderhoud van airconditioningsystemen.

Je motor

Als je auto al een tijdje stilstaat is het een goed idee om de motor te starten voordat je kopers gaat uitnodigen. Het is natuurlijk erg vervelend als je wil demonstreren hoe ‘lekker’ je oude vertrouwde bak rijdt en je accu hartstikke leeg is. Het is natuurlijk ook de bedoeling, dat je auto goed moet rijden. Niemand wil gekke geluiden horen of een vreemde hapering constateren.

3. Zorg dat je administratie op orde is

Een auto kopen bij een erkende garage of dealer geeft natuurlijk automatisch meer vertrouwen dan een particuliere koop. Nogmaals… Jij bent natuurlijk hartstikke te vertrouwen, maar dat weet jij in eerste instantie alleen. Voordat er enige twijfel ontstaat, kun je er voor zorgen om vertrouwen over te brengen. Dit kan door de volgende dingen te netjes overhandigen:

 • Een onderhoudsboekje waarin al het onderhoud van je auto is bijgehouden
 • Een geldige APK (het liefst een nieuwe)
 • Setje Reservesleutels
 • Handleiding van je auto

4. Zorg voor een goede prijs

Als je prijs te hoog is zal niemand je auto kopen, maar als je een te lage prijs vraagt dan schept dit natuurlijk ook geen vertrouwen. “Er zal wel wat mis mee zijn” denken mensen dan snel. Het is dus handig om een goede inschatting te hebben van de huidige waarde van je auto om een goede prijs te kunnen bepalen én deze ook te verdedigen. Gelukkig hebben we hier een heel artikel over geschreven. Lees hier hoe je de waarde van jouw auto kunt bepalen en waar je allemaal aan moet denken.

5. Wees gastvrij

Ok, je hebt allemaal moeite gedaan. Je auto is nog nooit zo schoon geweest, je weet dat alles werkt, hebt alles geordend en je administratie is op orde. Je kijkt naar buiten en ziet het zonlicht reflecteren op de glanzende laklaag van je auto. Je begint zelfs bijna te twijfelen of je hem wel weg wilt doen. Je zet de gedachte uit je hoofd terwijl je aan je nieuwe auto denkt en besluit het toch door te zetten. De bel gaat, er is iemand gekomen om te kijken naar jouw auto. Zorg dat je vooral gastvrij bent. Wees oprecht geïnteresseerd in de potentiële koper, glimlach vriendelijk en biedt ten minste een kopje koffie aan. Een gevulde koek erbij zou helemaal top zijn en ook al drink jij je koffie altijd zwart, zorg dat je van te voren suiker en melk in huis hebt. Iets kopen van iemand is ook iets gunnen, het is in je voordeel om iemand op zijn gemak te stellen en het is nog gezelliger voor jezelf ook.

Fixico

Als je jouw auto wilt verkopen, wil je er natuurlijk het liefst voor zorgen dat er geen schade aanwezig is. Wist je dat je kleine schades zoals bijvoorbeeld interieurschade, kleine krasjes of schade aan je velgen ook snel en relatief voordelig kunt laten herstellen bij een schadehersteller? Met Fixico kun je gemakkelijk en vrijblijvend schadeherstellers bij jou in de buurt vergelijken. Zo weet je van te voren altijd precies waar je aan toe bent en zorg je dat je auto er weer als nieuw uitziet.


Populaire artikelen