Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Tips voor aangifte bij autoschade

Fixico, 1 Augustus 2017

Stel, je komt na het boodschappen doen terug bij je auto en ziet een flinke kras in het portier, en er is geen briefje achtergelaten, waardoor de dader onbekend is. Of je krijgt een aanrijding met een andere automobilist en deze is niet WA-verzekerd, waardoor jij de schade aan je auto niet via de tegenpartij vergoedt krijgt. Het zijn allemaal vormen van autoschade waarbij je aangifte moet doen bij de politie!

Politie: aangifte doen!

Indien er schade aan je auto is veroorzaakt door andere auto (of ander motorvoertuig) en de dader is onbekend of onverzekerd, is het raadzaam om aangifte te doen bij de politie. Aangifte bij autoschade kun je op verschillende manieren doen:

  • Via het online aangifteformulier
  • Via een 3D-aangifteloket (in politiebureau of gemeentehuis)
  • Op een politiebureau in Nederland

Na je aangifte kun je jouw autoschade in sommige gevallen claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Waarborgfonds Motoverkeer

Je kunt alleen een beroep doen op het Waarborgfonds als het ongeval is veroorzaakt door een ander motorvoertuig, een daaraan gekoppelde aanhangwagen of afgevallen lading. Verder moet er voor een vergoeding van de schadekosten aan één van de volgende vijf basisvoorwaarden worden voldaan:

  • De dader is doorgereden en zijn identiteit is niet te achterhalen
  • Het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaakt is onverzekerd
  • Het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaak, was gestolen en bestuurder wist dit
  • Het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaakt was wel verzekerd, maar de verzekeraar is failliet.
  • De veroorzaker is niet verzekerd omdat hij daar principiële bezwaren tegen heeft en je kunt de schade niet of slechts gedeeltelijk met hem regelen.

Let op:

  • Schade veroorzaakt door een fietser of door vandalisme valt niet onder dit fonds. Deze kosten zal je zelf bij de verzekering moeten claimen of zelf moeten vergoeden.
  • Bij elke schadevergoeding van het Waarborgfonds dient een eigen risico van €250 betaald te worden.

Voor meer informatie over dit fonds, lees ons artikel: Waarborgfonds Motorverkeer.

Offertes autoschade

Heb jij autoschade opgelopen door een onbekende of onverzekerde tegenpartij, en wordt deze schade (na aangifte) helaas niet vergoedt? Bekijk wat het kost om het schadeherstel uit eigen zak te betalen! Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto!


Populaire artikelen