Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Alles over de Franse milieusticker

Fixico Team, 1 Februari 2018

Als je van plan bent om naar Frankrijk te gaan met de auto, denk er dan aan om van tevoren een milieusticker te bestellen. Milieusticker? Jazeker, want dit is tegenwoordig in sommige Franse steden verplicht. Als je zonder sticker rijdt in zo’n milieuzone, dan kun je ook als Nederlander gewoon een dikke boete verwachten. Hakkelende zinnen als ‘je ne comprends pas’ of ‘je suis Hollandais’ gaan je dan helaas niet redden. Dit soort situaties wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen en om je te helpen, kun je hier alles lezen over de Franse milieusticker.

Wat is het doel van de milieusticker?

De milieusticker is in het leven geroepen door de Franse overheid om vervuilende auto’s en andere voertuigen, eenvoudig uit de Franse steden te houden. Vooral oudere voertuigen stoten vaak stoffen uit die schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit en dus voor de volksgezondheid. Er zijn verschillende stickers en welke sticker voor jou van toepassing is, ligt aan een aantal factoren en hangt in principe af van hoe vervuilend je auto is.

Hoe werkt het?

Franse steden en gemeentes hebben ‘milieuzones’ ingevoerd. Deze zones bevinden zich vaak in het centrum van een grote stad en hier mogen dus alleen voertuigen rijden, die aan de specifieke eisen van die zone voldoen. De situaties en regels kunnen dus erg verschillen per stad of zelfs per zone, maar het ligt vaak ook aan het tijdstip of de dag waarop je zo’n zone tegenkomt. Sommige zones laten om de dag bijvoorbeeld alleen voertuigen met even of oneven kentekens toe. Het kan ook zo zijn, dat er specifieke tijdstippen zijn bepaald waarop voertuigen met bepaalde milieustickers de zone niet in mogen. Klinkt best ingewikkeld toch? Is het ook, helemaal als je geen Frans spreekt. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er 2 soorten zones:

ZCR

In deze permanente milieuzones is een milieusticker altijd verplicht. Steden en gemeentes mogen zelf bepalen welke soort stickers zijn toegestaan en of hier tijdstippen aan verbonden zijn. Welke regels er precies gelden, hangt van de stad af.

ZPA

In deze tijdelijke milieuzone zijn de maatregelen alleen van kracht op dagen met ernstige luchtvervuiling. Welke regels er precies gelden, hangt weer van de stad af.

Wanneer en hoe is het ingevoerd?

Parijs was de eerste stad in Frankrijk die de milieusticker heeft verplicht. Na de invoering, volgde eerst netjes een overgangsperiode zonder boetes. Vanaf 15 januari 2017 was dit toch echt afgelopen en sindsdien krijgen Franse voertuigen zonder sticker een boete. Sinds mei 2017 moeten wij ook uitkijken, want buitenlandse voertuigen zonder sticker worden nu ook gewoon beboet.

Boete voor Nederlanders

Heb je geen milieusticker en rijd je, ondanks onze waarschuwingen, toch een Franse milieuzone binnen? Dan riskeer je een boete van € 68,-. Als je deze niet op tijd betaalt, dan wordt deze verhoogd naar € 180,- en vervolgens naar maximaal € 375,-. Dit kun je natuurlijk allemaal voorkomen door de milieusticker te kopen.

Waar kan ik de milieusticker bestellen en wat kost het?

Officieel kun je deze alleen aanvragen via deze website van de Franse overheid. Mocht je geen Frans spreken, kun je gelukkig kiezen voor een Engelstalige, Duitse of Spaanse versie. De milieusticker kost je dus € 4,80 en dit is inclusief verzendkosten. Hou er wel rekening mee dat het tot wel 30 dagen kan duren voordat je de sticker per post ontvangt.

Natuurlijk zijn er ook websites die misbruik maken van deze situatie en de Franse milieusticker in het Nederlands aanbieden voor een hogere prijs. Het enige wat zij voor je doen is de sticker bij de website van de Franse overheid voor je bestellen.

Fixico

Met Fixico ontvang je gratis en vrijblijvend, meerdere offertes van schadeherstellers bij jou in de buurt. Wil jij schade herstellen? Vergelijk dan nu gemakkelijk en overzichtelijk op www.Fixico.nl


Populaire artikelen