Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

10 tips om voortaan veiliger in de regen te rijden

Fixico Team, 18 Januari 2018

In Nederland hebben we vaak te maken met regenachtig weer, in het verkeer kan dit erg gevaarlijke situaties opleveren. Met deze 10 tips ga jij veilig de weg op.

1. Verminder je snelheid

Door je snelheid te verminderen, kun je beter reageren op onverwachte situaties. Daarnaast hebben je banden door minder snelheid ook meer grip op de weg, waardoor jij meer controle over je auto hebt. volgens de ANWB is de kans op ‘aquaplaning’ dan ook minder groot.

Aqua-wat? Aquaplaning.

Als het regent, ontstaat er een laagje water op de weg. Dit laagje wordt normaal gesproken door je banden en bandenprofiel afgestoot, zodat jij grip op de weg houdt. Als je echter te hard rijdt, bestaat er een kans dat er een laagje water voor en onder je banden ontstaat. Als dit gebeurt, wordt je auto als het ware opgetild, waardoor jij volledig je grip op de weg verliest. Dit heet Aquaplaning.

2. Houd afstand

Helaas zal niet iedere persoon waarmee je de weg deelt, deze blog gelezen hebben en ben je op jezelf aangewezen. Door iets meer afstand te houden dan normaal, kun je beter anticiperen op gedrag van andere automobilisten.

3. Vermijd plassen met water

Vermijd plassen water op de weg, ook als het droog is. Door teveel water tussen het wegdek en het profiel van je banden, is de kans op aquaplaning groot.

4. Zorg voor je banden

Zorg voor voldoende bandenspanning op je wielen, zodat je optimale grip op de weg hebt. Dit kun je laten controleren in de garage, maar dit kun je ook gemakkelijk thuis controleren met een bandenspanningsmeter. Bandenprofielmeters zijn trouwens ook gewoon te koop en erg handig om te hebben. Wettelijk moet je bandenprofiel minimaal 1,6 mm zijn, maar let op: zelfs bij 2mm dikte is aquaplaning al een serieus risico.

5. Gebruik geen cruise control

Als het slecht weer is en je bent op de weg, moet je extra goed opletten. Als je cruise control gebruikt, heeft dit geen goede invloed op je reactietijd. Zorg dus in regenachtig weer, dat je altijd zelf de controle hebt over je voertuig.

6. Wat te doen als je slipt

Als je onverhoopt in een slip terecht komt, is het vooral belangrijk om niet gelijk overdreven hard op de rem te gaan staan. Als je dat doet, blijf je namelijk doorglijden. Probeer rustig te blijven, laat het gas los, druk het rempedaal gelijkmatig in en stuur de auto de kant op waar je heen slipt. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, omdat je juist de andere kant op wilt sturen. Toch is het zo. Probeer maar eens een potlood te balanceren op je vinger. Als het potlood dreigt om te vallen, zal je zien dat je automatisch in dezelfde richting mee beweegt, om te zorgen dat het potlood in balans blijft. Hetzelfde principe geldt hier ook.

7. Maak en houd je ruiten condensvrij

Je auto in stappen en erachter te komen dat je ramen beslagen zijn, is vervelend. Je ziet niks, hebt haast en gaat vervolgens gestrest alle mogelijke combinaties van je luchtsysteem proberen, om je ramen zo snel mogelijk weer helder te krijgen. Dat is nu verleden tijd, de volgende stappen werken namelijk het beste:

  • Verwarming op maximale stand
  • Airco aan
  • Luchtcirculatie uit
  • Raam op een kiertje

In dit filmpje kun je zien, hoe dit antwoord 'wetenschappelijk' tot stand is gekomen. Gebruik bovenstaande stappen ook, als je onderweg merkt dat er zich condens op je ruiten aan het vormen is.

8. Vervang je ruitenwissers tijdig

Als het regent, zijn je ruitenwissers je beste vriend. Als ze strepen geven op je ruit of als ze droog aanvoelen, dan zijn ze aan vervanging toe. Wacht hier niet te lang mee, een flinke regenbui is in ons land nooit ver weg.

9. Volg het spoor van de auto voor je

Als je in de regen rijdt, probeer dan in hetzelfde spoor als je voorganger te rijden. De auto voor je, heeft namelijk net met zijn wielen het laagje water op de weg al verplaatst en zo heb jij dus automatisch een beter berijdbare weg.

10. Zet je auto even aan de kant

Je veiligheid gaat altijd voorop. Als jij je niet veilig voelt, zet je auto dan gewoon even aan de kant. Vaak is een hevige bui van korte duur en kun je snel weer verder. Parkeren op de vluchtstrook is natuurlijk niet aan te raden, maar als dit je enige optie is, dan is het niet anders. Zet in dat geval wel altijd je waarschuwingslichten aan en neem zelf plaats achter de vangrail.


Populaire artikelen