Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Wat te doen bij een aanrijding met fietser?

Fixico, 11 Augustus 2017

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 4,5 miljard fietsritjes afgelegd. Aanrijdingen met fietsers zijn dan ook onontkomelijk. Fietsers zijn namelijk vaak onvoorspelbare verkeersdeelnemers. Vanuit het niets duiken zij op uit zijwegen of rijden zonder verlichting in het donker rond. Aanrijdingen met fietsers vinden vooral plaats binnen de bebouwde kom. Vaak rijden automobilisten met een te hoge snelheid, waardoor zij niet op tijd kunnen anticiperen op het gedrag van de fietser. Toch zegt ruim driekwart van de automobilisten binnen de bebouwde zijn of haar snelheid aan te passen. Maar ook binnen de bebouwde kom kunnen snelheidslimieten verschillen, bijvoorbeeld in woonwijken of rondom scholen.

Aansprakelijkheid

Als automobilist ben je gedeeltelijk of geheel aansprakelijk voor de schade aan je auto door een fietser, ook als de fietser de schuldige is. Voetgangers en fietsers worden in ons recht gezien als ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Deze zwakke verkeersdeelnemers worden beschermd tegen de gevaren van het gemotoriseerde verkeer. De achtergrond van deze regel is dat voetgangers en fietsers kwetsbaar zijn. De wetgever heeft het redelijk gevonden om hen te beschermen tegen risico’s die ontstaan door motorvoertuigen. Bij het bepalen van de mate van aansprakelijkheid van automobilisten, speelt de leeftijd van de fietser een belangrijke rol.

  • Fietsers tot 14 jaar: de automobilist is volledig aansprakelijk.
  • Fietsers vanaf 14 jaar: de automobilist is minimaal voor 50 procent aansprakelijk.

Bewijsvoordeel

Ondanks dat in de wet is vastgelegd dat bij een aanrijding tussen een automobilist en fietser, de automobilist altijd deels of geheel aansprakelijk is, kan de automobilist zich in een enkel geval beroepen op overmacht. De bestuurder van de auto moet dan kunnen bewijzen dat hij er alles aan heeft gedaan om een ongeval te voorkomen en dat hem niets te verwijten is. In de praktijk lukt het een automobilist zelden om te bewijzen dat hij er helemaal niets aan kon doen.

Claimen en vergoeding

Wanneer je als automobilist WA-verzekerd (dit is verplicht in Nederland!) bent, vergoedt de verzekering de schade (zowel de materiële schade als de letselschade) die de fietser heeft opgelopen tijdens de aanrijding. Ben je all-risk verzekerd, dan wordt naast de schade die aan de fietser is toegebracht, ook de schade aan je auto vergoedt.

Let wel op: wanneer je autoschade door een aanrijding met een fietser claimt, daal je in het aantal schadevrije jaren. Je betaalt daarna dus een hogere premie. Maar steeds meer autoverzekeraars werken met een “no blame” systeem. Hierbij val je alleen terug in het aantal schadevrije jaren als je zelf schuld hebt aan de claim. Schuld is hierbij iets anders dan aansprakelijkheid, want (deels) aansprakelijk ben je sowieso. Maar wanneer je aan kunt tonen dat de fietser de schuld draagt, lever je geen schadevrije jaren in.

Offertes autoschade

Bij Fixico kun je direct online offertes voor auto schadeherstel aanvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto als gevolg van een aanrijding met een fietser!


Populaire artikelen