Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Wat te doen bij autoschade door vandalisme?

Fixico, 10 Augustus 2017

Heb jij schade aan je auto door vandalisme? Krassen in vrolijke figuurtjes, bakken verf over de auto, ingeslagen ruiten en andere moedwillige beschadigingen door onbekenden komt helaas nog vaak voor. De meest voorkomende schades door vandalisme zijn kapot getrapte zijspiegels en lek gestoken banden. De dader is nergens te bekennen en vaak is er niemand die iets gezien heeft. Wat kun je nu doen? Wie draait op voor de schade?

Waarborgfonds

Veel autobezitters denken dat als zij schade aan hun auto hebben door vandalisme, dat zij een beroep kunnen doen op het Waarborgfonds. Dit is echter niet het geval. Men kan enkel aanspraak doen op dit fonds wanneer de schade is veroorzaakt door een ander motorrijtuig en de dader onbekend is. Voor meer informatie over dit fonds kun je ons artikel over het Waarborgfonds lezen

De verzekering: schade claimen

Wanneer je schade aan je auto door vandalisme hebt en de dader onbekend is, dan is het in de meeste gevallen wel mogelijk om de schade te claimen bij je autoverzekeraar. Zij zullen de kosten voor de schade vergoeden. Let op: je dient wel all-risk verzekerd te zijn. Een nadeel van het claimen van je autoschade, is dat dit ten koste gaat van de opgebouwde korting doordat je omlaag gaat in het aantal schadevrije jaren. Dit zorgt ervoor dat je premie stijgt. Daarom is het in sommige gevallen voordeliger om de autoschade zelf te vergoeden.

Indien de dader van het vandalisme aan je auto wel bekend is, doordat deze bijvoorbeeld te zien is op bewakingsbeelden of eventueel aanwezige getuigen, dan is het mogelijk om door middel van aangifte, de schade te verhalen op de verzekering van de dader.

Aangifte doen

Het is aan te raden om, direct na het ontdekken van de autoschade, aangifte te doen bij de politie. Indien er sprake is van meerdere of structurele vernietigingen, kan er worden geprobeerd om de dader op te sporen. Daarnaast is het noodzakelijk dat er aangifte is gedaan op het moment dat de schade wordt geclaimd bij de verzekering.

Offertes autoschade door vandalisme

Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade door vandalisme aan jouw auto!


Populaire artikelen