Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Lees deze tips om autopech te voorkomen en verhelpen

Fixico Team, 1 December 2017

Pech met de auto? Dat gebeurt jaarlijks veel vaker dan je zou verwachten, en vaak zijn de oorzaken van deze schade makkelijk te voorkomen door een betere voorbereiding. Lees hieronder een paar tips om pech te voorkomen maar ook om de afhandeling van de pech wat draagzamer te maken.

Voorkom een lege accu

Een lege accu? Je bent niet de enige, dit is namelijk de meest voorkomende autopech in Nederland. Je kunt dit natuurlijk simpelweg voorkomen door jezelf aan te wennen altijd een rondje om de auto te lopen als je deze geparkeerd hebt, heb je alle lichten uit gedaan? Dan kan je volgende keer weer zorgeloos de weg op gaan. Overkomt het je toch, zorg dan dat je startkabels bij je hebt, zo krijg je je auto zo weer de weg op.

Controleer het oliepeil

Een andere veel voorkomende soort van pech is te weinig olie. Het is verstandig om je oliepeil te checken voordat je de weg op gaat. Doe dit door onder de motorkap aan een geel ringetje te draaien; dit is je oliepeilstok. Maak de stok schoon en steek hem weer terug, haal hem er vervolgens weer uit en kijk tot hoever de olie staat. Is deze niet binnen het min - max stukje? Vul deze dan voorzichtig aan. In het onderhoudsboekje van de auto staat welke olie je nodig hebt. Zorg wel dat je dit doet wanneer de motor koud is, als de motor warm is kan de olie uitzetten en een onwaar peil aangeven.

Ga met voldoende koelvloeistof de weg op

Koelvloeistof zorgt ervoor dat je auto niet oververhit raakt, maar het zorgt er daarnaast ook voor dat de motor niet bevriest. In de winter en zomer kan dit dus zeker voor vervelende pecht zorgen. De koelvloeistof zit in een grote jerrycan, je kunt deze gemakkelijk zelf bijvullen. En ook hier kan je in het onderhoudsboekje van de auto vinden welke vloeistof jouw auto nodig heeft.

Pech in het buitenland

Pech is al vervelend genoeg, maar om in een vreemd land langs de weg te moeten staan is nog een stuk vervelender. Zorg dan dat je extra goed voorbereid op vakantie gaat met de auto. Het belangrijkste is dat je je groene kaart bij je hebt, dit is een internationaal verzekeringsbewijs dat je van je verzekeraar hebt gekregen. Dit kan erg goed van pas komen als je onverwachts met pech in het buitenland komt te staan. Zorg ook dat je altijd een gevarendriehoek bij je hebt, in binnen én buitenland. Je wilt dat andere weggebruikers op de hoogte zijn van jouw pech, zodat ze eventueel rekening kunnen houden met hun snelheid. Maar nog belangrijker; zorg dat iedereen achter de vangrails wacht op hulp, je wilt niet dat er nog meer vervelende dingen kunnen gebeuren.

Goed onderhoud scheelt een hoop

Als je auto goed onderhouden is wordt de kans op pech ook kleiner. Het is dus goed om met regelmaat een keuring doet. Veel garages bieden een winter- en zomercheck aan dit is een goede optie als je vaak met de auto op vakantie gaat, zo kun je in ieder geval met een gerust gevoel op vakantie. Als je te weinig spanning op je banden hebt gaat de brandstof een stuk sneller op, voorkom dat je onverwachts langs de weg komt te staan door bij de garage je bandenspanning te laten meten. Zelf kun je controleren of alle vloeistoffen nog hebt. Is alles in orde? Dan kan je road trip beginnen!

Wees goed op de hoogte

Ga je met de auto op vakantie of ben je van plan een roadtrip te maken? Het kan zijn dat je in een huur-auto zit of in een auto die van een van je reisgenoten is. Zorg dat je helemaal bekend bent met alle functies van de auto. Het is bijvoorbeeld goed om te weten wat alles lampjes betekenen, waar je op moeten letten als er eentje gaat branden. Zo weet je precies wanneer je moet stoppen of wanneer het alleen een waarschuwing is. Elke auto heeft een instructie boekje waarin precies staat uitgelegd waar alle lampjes voor zijn. Ontbreekt dit boekje in de auto? Dan kan je online makkelijk vinden waar elk lampje voor staat!

Verzekering

Zorg daarnaast dat je een goede verzekering hebt voor autopech, dit maakt de afhandeling van jouw panne toch een stuk gemakkelijker. Dit soort verzekering kun je vaak samen met je autoverzekering afsluiten.


Populaire artikelen