Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Alles over de verschillende soorten autoverzekeringen

Fixico Team, 11 December 2017

Er zijn veel verschillende autoverzekeringen die ook nog eens per verzekeringsmaatschappij verschillen in regels en voorwaarden. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn als je een autoverzekering gaat afsluiten. Lees daarom hier alle verschillen tussen de drie autoverzekeringen die er zijn en waar je op moet letten zodra je een autoverzekering gaat afsluiten.

WA verzekering

Een WA verzekering is een wettelijke aansprakelijkheids verzekering. Dit is de meest standaard verzekering, iedere auto-eigenaar is dan ook verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Deze verzekering is de minst uitgebreide autoverzekering en daarmee ook de meest goedkope. De WA verzekering dekt alleen schades waarvoor de autobezitter wettelijk aansprakelijk is. De schade die zijn ontstaat aan je eigen auto wordt bij een WA verzekering niet vergoed, alleen de schade die jij zelf aan een andere auto rijdt.

WA + beperkt casco

De WA + beperkt casco verzekering wordt ook wel de WA plus verzekering genoemd. Hierbij wordt schade door derden verzekerd maar ook andere schade aan je eigen auto zoals: schade door inbraak, brand of storm maar ook diefstal.

WA + volledig casco → all risk verzekering.

Deze verzekering kan ook wel gezien worden als een all risk verzekering, dit is dan ook de meest uitgebreide verzekering en daardoor natuurlijk de meest dure. Hier wordt naast de schades genoemd bij WA + beperkt casco ook verzekerd als u zelf schade aan uw auto veroorzaakt en bijvoorbeeld autoschade door derden zonder dader zoals vandalisme.

Wanneer kies je welke verzekering?

Op het moment dat je een nieuwe auto hebt is het verstandig deze zo goed mogelijk te verzekeren, zo weet je zeker dat als er iets mee gebeurd dat de verzekering dit meestal zal oplossen. Een WA + beperkt of volledig casco zouden hier een goede keuze voor zijn. Dit zou bijvoorbeeld goed zijn voor een auto tot 8 jaar oud. Heb je een relatief oude auto dan kan een standaard WA verzekering al genoeg zijn, dit zou kunnen zijn vanaf 8 - 10 jaar en ouder. Natuurlijk is niet alleen de leeftijd van de auto belangrijk maar ook in wat voor staat de auto verkeert. Er zijn online meerdere websites waar je goed kunt nagaan welke verzekering het beste bij jouw auto past!

Kijk daarnaast ook goed naar de kleine lettertjes van de verzekeringsmaatschappij, in sommige gevallen spreek je af dat je de dagwaarde terug krijgt en in sommige gevallen de nieuwwaarde. Dit kan een groot verschil zijn. De regels en voorwaarden zijn opgenomen in de voorwaarden van jouw autoverzekering, lees deze dus goed door!

Aanvullende verzekeringen

Nadat je een autoverzekering hebt gekozen kun je altijd nog aanvullende verzekering kiezen. Dit zijn extra verzekeringen voor bijvoorbeeld auto accessoires of pechhulp.


Populaire artikelen