Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Tips voor veilig rijden in de zomer

Fixico, 7 Augustus 2017

Het wordt weer mooi weer! Een dagje met de auto naar de familie, op vakantie of even lekker richting het strand, er worden weer plannen gemaakt om naar buiten te gaan. Voordat je ’s zomers lekker gaat touren dien je net als in de winter goed voorbereid te zijn om schade en autopech te voorkomen. Bij droog weer kan je auto namelijk anders reageren (motorisch en in rijgedrag) dan bij mist, regen en sneeuw. Hou dus rekening met je rijgedrag. Tevens is het raadzaam om je winterbanden weer om te wisselen voor je zomerbanden. Zomerbanden reageren namelijk anders op een warmer klimaat en zijn effectiever dan je winterbanden. In de volgende kopjes hebben wij tips om goed voorbereid de weg op te gaan in de zomer en autoschade te voorkomen.

Zomerbanden

De winterbanden kunnen weer vervangen worden voor zomerbanden! Zomerbanden zijn absoluut de beste keuze voor autorijden in de zomer. Het zijn namelijk banden die speciaal gemaakt zijn om te rijden op een warm wegdek. De banden zijn van stevig rubber en hebben een profiel dat zorgt voor een goede wegligging in de zomer. Tevens slijten zomerbanden minder snel. Het belangrijkste voordeel van zomerbanden bij warme temperaturen, is dat ze een kortere remweg hebben. Dat is wel zo veilig natuurlijk, want ook met een behoorlijke vaart kun je snel stil staan. Dat komt omdat het stevige rubber van zomerbanden goed op een warme weg ligt. Hierdoor trekt je auto ook sneller op en kan je lekker doorrijden. De auto maakt niet teveel contact met het wegdek, maar precies genoeg voor een goede veiligheid en lekker rijcomfort. Bovendien verbruik je met zomerbanden in de zomer minder benzine dan winterbanden (die een hoger wegoppervlak hebben).

Airconditioning

Aircosystemen zijn al aardig ingeburgerd in auto’s. Bij vrijwel elk nieuw automodel is een airco standaard ingebouwd. Een goed werkende airco in je auto is wel zo aangenaam. Dit verhoogt niet alleen je comfort, maar zorgt er ook voor dat jij als bestuurder fris achter het stuur zit en voorkomt dat je in slaap valt.

Het is raadzaam om je airco eens in de twee jaar een service beurt te geven. Soms werkt de airco namelijk niet meer naar behoren. Het koudemiddel in je airco systeem neemt jaarlijks door verlies en verdamping jaarlijks af met 8% tot 10%. Gevolg: de koelcapaciteit van uw airco wordt minder, waardoor de temperatuur in de auto steeds langzamer daalt. In dit geval is het aan te raden om het koudemiddel te laten bijvullen.

Een andere veelvoorkomend probleem is dat er muffe luchtjes uit de ventilatieroosters van de auto komen als je de airco aanzet. Dit betekent mogelijk dat er algen en bacterieen op de verdamper groeien. Het geurprobleem kan op relatief simpele wijze worden verholpen door de verdamper goed te laten reinigen.

Laaghangende zon

Tijdens het rijden in de zomer zal het vaak voorkomen dat je op de vroege ochtend of in de namiddag last hebt van een laaghangende zon. Op zo’n moment kan dit je zicht in het verkeer belemmeren en de kans op ongelukken vergroten. Daarom zijn er een aantal belangrijke tips en adviezen voor het rijden in de zomer bij een laaghangende zon.

  • Een goede zonnebril is essentieel; een zonnebril bij voorkeur met gepolariseerd glas zorgt dat de zonnestralen niet rechtstreeks in de ogen komen maar meerdere keren worden onderbroken. Een zonnebril is de eenvoudigste manier om van de zon af te komen. Tip: leg een oude zonnebril in de auto, zo heb je er altijd een bij de hand
  • Achteropkomend verkeer; wanneer je de stoplichten nadert en de zon blokkeert het zicht hierop, minder je snelheid en let goed op het verkeer achter je. Dit verkeer kan namelijk verblind zijn door de zon. Een laaghangende zon kan ook via de achterruit naar binnen schijnen. Op zo’n moment zijn je spiegels nauwelijks bruikbaar. Kijk daarom dus goed over je schouder indien je van rijbaan wisselt of een andere manoeuvre uitvoert.
  • Schone ruiten; een laagstaande zon zorgt ervoor dat vuil en krasjes op de autoruit meer oplichten en gaan glinsteren, waardoor je zicht wordt belemmerd. Met voldoende ruitenwisservloeistof kun je de ruiten besproeien en schoonhouden. Wel is het daarbij van belang dat de ruitenwisserbladen optimaal functioneren en niet versleten zijn. Controleer deze jaarlijks. De ramen aan de binnenkant kunnen met glasreinigingsmiddel en een droge doek goed schoon worden gehouden.
  • Matig je snelheid; Het is vanzelfsprekend dat je je snelheid dient te matigen wanneer je zicht wordt belemmerd door een laaghangende zon. Mocht zich iets voordoen, dan heb je de meer tijd om te stoppen of uit te wijken.

Populaire artikelen