Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Wat te doen bij autoschade door inbraak?

Fixico, 9 Augustus 2017

Wat is het balen als je je auto aantreft na inbraak! Een geforceerd slot, krasschade, een verbogen deur, een ingeslagen autoruit of een opengesneden (stoffen) dak, zijn allemaal vormen van autoschade door inbraak. Na de schok komt de vraag: wie gaat dit betalen en hoe kan je dit in de toekomst voorkomen.

Braakschade

De meeste braakschade (schade door inbraak) komt voor bij haastige, minder professionele diefstal. Dit maakt het allemaal extra vervelend, want naast het gemis van de gestolen eigendommen (navigatiesysteem, TomTom, laptop, smartphone, radio of zelfs airbags), heb je ook nog een schade aan je auto. Toch kunnen de kleine inbraakschades door vernieuwingen op het gebied van schadeherstel vaak snel, eenvoudig en relatief goedkoop worden hersteld.

Wat te doen na auto- inbraak?

Er zijn een aantal belangrijke handelingen die je moet verrichten wanneer je ontdekt dat er braakschade aan jouw auto is ontstaan:

  1. Doe onmiddellijk aangifte bij de politie en maak foto’s van de braakschade (voor de verzekering)
  2. Neem contact op de verzekering om melding te maken van de braakschade en informeer of deze gedekt wordt.
  3. Probeer de braakschade zo snel mogelijk te laten herstellen. Een kapot slot of ingeslagen ruit nodigt uit voor diefstal van de auto. Ook is het rijden zonder airbag af te raden in verband met de verkeersveiligheid.

Verzekering bij auto- inbraak

Als de inbrekers schade aan jouw auto hebben veroorzaakt om in te kunnen breken, dan is deze schade gedekt door je autoverzekeraar. Om de schade te kunnen claimen moet je in dit geval wel minimaal WA + beperkt casco verzekerd zijn. Indien je alleen een WA-verzekering hebt, is de diefstal of schade aan je auto niet meeverzekerd. Je kunt een ingeslagen autoruit, een geforceerd slot of iets dergelijks dan dus niet verhalen op de autoverzekering. De spullen die uit je auto zijn gestolen kun je claimen op de inboedelverzekering. Let wel op: een autoradio behoort tot de accessoires van je auto, en valt dus onder je autoverzekering. Het bedrag dat je kunt claimen op de inboedelverzekering is beperkt. Om zeker te zijn van de te verhalen schade kan je de polisvoorwaarden van je verzekering raadplegen. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van de gestolen inboedel uit je auto, moet de auto tijdens de inbraak wel op slot zijn geweest. Ook mogen de spullen absoluut niet in het zicht hebben gelegen.

Voorkom autoschade door inbraak

Wil jij handige tips om autoschade door inbraak te voorkomen? Lees dan ons artikel: Voorkom autoschade door inbraak


Populaire artikelen