Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Wat te doen bij schade aan huurauto? Lees het hier

Fixico, 12 Augustus 2017

Ondanks dat je met een huurauto vaak een stuk voorzichtiger rijdt, bestaat de kans altijd dat er per ongeluk schade aan deze auto wordt toegebracht, door jou of door iemand anders. Uiteraard is dit een vervelende ervaring, al helemaal omdat het niet je eigen auto is! Je zal jezelf al snel de vraag stellen wat je moet doen bij de schade aan de huurauto en wie dit uiteindelijk gaat betalen.

Schade aan huurauto: wat te doen?

Indien je huurauto tijdens de huurperiode onverhoopt autoschade oploopt, neem contact op met het autoverhuurbedrijf. Het telefoonnummer staat vaak op de papieren die je van de verhuurder meekrijgt. In overleg zal bepaald worden of je verder kunt rijden met de beschadigde huurauto of dat je een nieuwe huurauto krijgt voor de rest van de huurperiode. Let wel op: als er sprake is geweest van roekeloos rijgedrag, kan de vervoer weigeren vervangend vervoer aan te bieden. De afhandeling van de schade aan de huurauto zal volgens contractuele voorwaarden verlopen. (zie het kopje: verzekering van de huurauto verderop in dit artikel)

Aanrijding met de huurauto

Als je een aanrijding hebt gemaakt met je huurauto en er is een derde partij bij betrokken, dien je de volgende 5 stappen te volgen: Raak niet in paniek en schakel de lokale politie in zodat zij een politierapport kunnen opstellen. Vul het schadeformulier meteen in en zorg voor kopieën voor het verhuurbedrijf en je eigen administratie. Meld de schade bij het autoverhuurbedrijf op het desbetreffende telefoonnummer. Zij zullen verdere instructies geven.

Verzekering van de huurauto

In het geval van schade aan je huurauto, bepalen de voorwaarden in het huurcontract wie de kosten voor het herstellen van de schade moet betalen. Bij het huren van een auto is het daarom belangrijk dat je de voorwaarden goed doorneemt, zodat je weet waarvoor je precies verzekerd bent bij schade aan de huurauto. Vaak zit in het basistarief voor autoverhuur een verzekering inbegrepen voor WA, diefstal en schade aan de huurauto. Toch biedt de verzekering in sommige gevallen weinig dekking en is het slim om een aanvullende verzekering af te sluiten via het autoverhuurbedrijf. Controleer de voorwaarden van de verzekering van de huurauto in ieder geval op de volgende punten:

 • WA of all-risk dekking: Een WA verzekering zal alleen de schade die je aan andere toebrengt vergoeden, een all- risk verzekering vergoedt ook bijna alle schades aan de huurauto zelf.
 • Uitsluiting van vergoeding: Hier staat aangegeven in welke situaties de huurautoverzekering niets vergoed.
 • Het maximale bedrag van vergoeding: In Nederland wordt maximaal 5 miljoen per schadegeval vanuit het WA-gedeelte van de verzekering vergoed. Een lagere vergoeding is eigenlijk te weinig als er een serieus ongeluk gebeurt.
 • Eigen risico: In sommige gevallen betaal je per schadegeval een bedrag aan eigen risico. Wil je dit niet, kun je deze afkopen.
 • Diefstal- en inzittendenverzekering: Niet elke autoverzekering voor een huurauto bevat ook een vergoeding bij diefstal en een inzittendenverzekering. Het is dan verstandig om deze apart af te sluiten, helemaal als je de auto huurt in een land waar een WA verzekering niet verplicht is.

Meestal sluit men de verzekering direct af bij of via het autoverhuurbedrijf. Dit is wel zo makkelijk, want je betaalt de verzekering direct naast de kosten voor het huren van de auto.

Buitenland: huurautoverzekering

Veel Nederlandse reizigers die een vliegvakantie boeken, reserveren vaak ook een huurauto op de plaats van bestemming. Met een huurauto heb je meer vrijheid en kun je eenvoudig de omgeving verkennen en bezienswaardigheden en attracties bezoeken. Op zulke momenten wilt men vaak ook goed gedekt zijn tegen schade. Sommige reizigers verwachten dat de huurauto onder de dekking van de reisverzekering valt. Dit is niet het geval. De reisverzekering vergoedt geen schade aan de auto, diefstal van de auto of hulpverlening als gevolg van een ongeluk met de huurauto. Daarom is het raadzaam om altijd een autoverzekering via het verhuurbedrijf af te sluiten.

Belangrijke afkortingen

Hierbij de belangrijkste afkortingen die je vaak tegenkomt in de voorwaarden van de autoverzekering van de huurauto:

 • ALI (Additional Liability Insurance) of LIS (Liability Insurance Supplement) verhoging van de aansprakelijkheid tot een bepaald maximum.
 • CDW (Collision Damage Waiver) = aanvullende cascoverzekering op (vaak te lage) standaarddekking van de huurauto.
 • LDW (Loss Damage Waiver) = zelfde betekenis als CDW aangevuld met dekking van diefstal en vandalisme.
 • SCDW (Super CDW) = allriskverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico.
 • PAI (Personal Accident Insurance) = inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden.
 • PEP (Personal Effects Protection) en PEC (Personal Effects Coverage) = bagageverzekering.
 • PERSPRO/CCP (Carefree Personal Protection) = personen- en bagageverzekering met extra dekking voor medische hulp in noodsituaties.
 • TPI (Third Party Insurance) = WA-verzekering.
 • TP (Theft Protection) of THW (Theft Waiver) = diefstalverzekering, vaak met eigen risico.
 • STP (Super TP) = diefstalverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico.
 • UMP (Uninsured Motorist Protection) = aanvullende verzekering in geval van letsel of overlijden door onverzekerde of na ongeval doorgereden tegenpartij.

Populaire artikelen