Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Schade voorkomen

Hoe voorkom je beslagen autoruiten?

Fixico, 4 Augustus 2017

Met natte – en koude weersomstandigheden hebben veel automobilisten last van vocht in de auto. Dit zorgt ervoor dat de autoruiten sneller beslaan door het condenseren van vocht op de autoruiten. Met name oudere auto’s hebben hier vaak last van doordat de rubbers rondom ramen poreus zijn geworden of de ramen niet meer goed sluiten. Het vocht blijft daardoor in de auto hangen en condenseert op koude ramen. Beslagen autoruiten kunnen voor gevaar op de weg zorgen, omdat ze het zicht belemmeren. Daarnaast kun je er een fikse boete voor krijgen.

Beslagen autoruiten: hoe voorkomen?

Om beslagen autoruiten te voorkomen kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Zorg dat het glas schoon en vetvrij is. Dit kan bijvoorbeeld door de ruiten te reinigen met een beetje afwasmiddel.
  • Leg natte spullen, zoals jassen en paraplu’s, in de kofferbak. Dit minimaliseert de hoeveelheid vocht in de auto.
  • Zorg dat de auto voldoende wordt geventileerd door de ramen open te zetten bij droog weer.
  • Controleer de auto op gaatjes, versleten afdichtrubbers en lekkages in achterlichten en portieren.

De oplossingen

Zodra de autoruiten beslagen zijn, is het wegvegen van de condens op het glas, de eerste reactie die bij veel mensen opkomt. Dit heeft geen enkel effect, want hierdoor wordt het vocht alleen verplaatst. De beslagen ruiten zullen dus blijven beslaan.

Wat wel helpt is het aanzetten van de airco indien je auto deze heeft. Bij het aanzetten van de airco wordt de condens het snelst verwijdert. Door de recirculatiestand een paar minuten aan te zetten, blaast de airco droge lucht in de auto. Door de airco slim te gebruiken tijdens het rijden, zal de condens op de autoruiten niet meer terugkomen, zelfs bij nat weer. Let wel op: het vocht dat door de airco uit de lucht wordt opgenomen gaat in de lamellen van de verdamper zitten. Dit heeft als gevolg dat de autoruiten, de eerst volgende keer dat je de auto start, sneller beslaan. Daarom is het raadzaam om het systeem tijdens het rijden niet hoger te zetten dan de middelste stand en de airco 5 minuten voor het uitstappen uit te schakelen.

Als je auto niet uitgerust is met airconditioning, kun je ook gewoon de verwarming aanzetten. Zet deze op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Hierdoor wordt het glas warmer dan de buitenlucht, waardoor het condens op het glas verdwijnt. Wel duurt dit relatief iets langer, maar veiligheid gaat uiteraard boven een minuutje wachten en zeker als je daarmee autoschade kunt voorkomen!


Populaire artikelen