Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

5 Onmisbare tips voor rijden in de mist

Fixico Team, 21 November 2017

Het komt in ons land toch helaas regelmatig voor dat er hevige mist ontstaat. Rijden in de mist kan heel gevaarlijk zijn, mensen onderschatten dan ook de kans op gevaren. Maar ondertussen ligt het gevaar bij rijden in de mist snel op de loer. Door mist kan je zicht tijdens het rijden enorm verminderen. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich aan deze vervelende weersomstandigheden aanpast. Lees hieronder 5 tips voor veilig rijden bij mistig weer.

1. Zet je mistlampen aan bij slecht zicht

Zorg dat je bij het rijden in mist altijd je dimlicht aan hebt en nooit je grote licht. Het grote licht zal zich reflecteren in de waterdruppels en zal er zo voor zorgen dat jij en je tegenligger nog minder zicht hebben. Rijd je in dichte mist en heb je het gevoel dat het zicht voor je minder dan 200 meter is zet dan je mistlichten aan. Is het moeilijk in te schatten hoever het zicht is? Kijk dan naar de hectometerpaaltjes, deze kunnen je goed helpen in te schatten hoe ver het zicht is en staan om de 100 meter. De Rijksoverheid heeft een handig overzicht van verschillende soorten autoverlichting en wanneer deze gebruikt mogen worden.

2. Geen stress tijdens het rijden

Het gaat waarschijnlijk wel wat langer duren voordat je op plaats van bestemming aankomt. Helaas zit er niets anders op dan dit te accepteren. Geen stress dus! Stel eventuele afspraken ervan op de hoogte dat je wat later zal zijn, doe dit altijd bij een tankstation of een parkeerplaats en niet op de weg, want ook het gebruik van telefoons is helaas een grote oorzaak van schades en ongelukken. Lees hier meer over veilig gebruik van social media in het verkeer. Zorg daarnaast dat je genoeg afstand neemt en je snelheid aanpast aan de weggebruikers om je heen. Snelheid is niet belangrijk, het is belangrijk dat je veilig aankomt op de plaats van bestemming.

3. Houd extra afstand

Door het slechte zicht is het lastig in te schatten hoe ver andere weggebruikers van je verwijderd zijn. Zorg er daarom voor dat je nog wat extra afstand neemt. Je wilt ten allen tijden vermijden dat iemand plots veel dichterbij is dan verwacht. Om in te schatten hoeveel afstand nodig is, kijk weer naar de hectometerpaaltjes, deze kunnen goed van pas komen. Ook is het handig om aan de rechterkant van de weg te rijden zodat je in het geval van nood snel de vluchtstrook op kunt om een aanrijding te voorkomen.

4. Help jezelf

Het kan zijn dat het nog maar vroeg is en je pas net wakker bent. Zorg dat je extra alert blijft want de extra concentratie en oplettendheid zal veel energie vergen. Het is altijd goed om ook andere zintuigen te blijven prikkelen, zet daarom een raampje open voor wat frisse lucht, of zet de radio aan. Merk je dat je echt moe wordt, rijd dan even naar een tankstation of parkeerplaats en neem wat rust, en een koffietje kan natuurlijk ook nooit kwaad. Het is uiterst belangrijk dat je goed bij de les bent tijdens dit soort weersomstandigheden.

5. Goed voorbereid

Zorg dat je van te voren weet waar je alles kan vinden in de auto. Zo zal je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Is het niet jouw auto of heb je net een nieuwe auto? Zorg dan ook dat je weet hoe alle functies in de auto werken voordat je de weg op gaat. Je wilt stress voorkomen en zorgen dat je ook tijdens mist zelfverzekerd in de auto zit.


Populaire artikelen